Minulla on kahdeksan vuoden kokemus valtuustotyöskentelystä Turussa. Olen saanut toimia merkittävissä luottamustehtävissä kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana, kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana ja nyt Turun kaupunginhallituksen jäsenenä. Tiedän mistä kunnallisessa päätöksenteossa on kysymys.

Seuraavan vaalikauden suurin mullistus tulee olemaan sote-uudistus. Kaupunginvaltuustossa tarvitaan nyt sosiaali- ja terveydenhuollon osaajaa, joka on valmis pitämään turkulaisten puolta sote-uudistuksessa.

Olen valmis toimimaan Sinun luottamusmiehenäsi Turun kaupungissa. Vaalinumeroni on 238.

Turun kaupunginvaltuusto nimitti minut 30.1.2017 kaupunginhallituksen jäseneksi.

Valtuustokauden alussa 2013-2014 toimin Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana ja kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana. Kun minut valittiin Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaaniksi jätin nämä luottamustehtävät ja palasin rivivaltuutetuksi.

Siinä vaiheessa ei ollut mahdollista tehdä toimenpiteitä, joissa minulle olisi järjestelty jokin ryhmän puheenjohtajuutta vähemmän työläs luottamustoimi. Tarkoitukseni ei ollut siis jättää kokonaan luottamustehtäviä vaan jäin odottamaan mahdollisia paikkojen vapautumisia.

Rivivaltuutetun tehtävässä olen osallistunut kuntavaaliohjelman tekemiseen ja istunut Turun yliopiston edustajana sairaanhoitopiirin hallituksessa.

Nyt kun avautui mahdollisuus kaupunginhallituksen jäsenyyteen, otin tuon luottamustehtävän mielelläni vastaan.

Turun yliopiston rehtori on tiistaina 17.6. nimittänyt minut lääketieteellisen tiedekunnan dekaaniksi 1.8.2014 lukien. Tehtävä on tässä vaiheessa 3 -vuotinen eli kestää nykyisen yliopiston rehtorin jäljellä olevan kauden 31.7.2017 saakka.

Dekaanin tehtävä on ensi kertaa yliopiston historiassa kokopäivätoiminen. Tämä on viisasta sillä, tiedekunnan budjetti on yli 50 miljoonaa ja työntekijöitä on n. 700.

Olen käynyt keskusteluja eri tahojen kanssa ja päätynyt siihen, että jätän Turun kaupunginvaltuuston kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajuuden 1.8. alkaen. Siihen on kaksi syytä. Ensiksi työmääräni tulee lisääntymään enkä ehdi enää hoitaa valtuustoryhmän johtajan tehtäviä. Toinen syy on dekaanin edunvalvontatehtävä. Jatkan toistaiseksi rivivaltuutettuna ja valtuuston varapuheenjohtajana.

Aurinkoista ja hyvää Juhannusta!

Tiistaina 8.1.2013 Kokoomuksen Turun valtuustoryhmä järjestäytyi. Valtuustoryhmän puheenjohtajaksi valittiin Pentti Huovinen ja varapuheenjohtajiksi Maija Perho sekä Niko Aaltonen. Kaiksi muuta työvaliokunnan jäsentä ovat Lasse Lindholm ja Satu Alanen.

Tammikuun lopussa kaupunginvaltuuston ensimmäisessä kokouksessa Kokoomuksen edustajaksi valtuuston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi on ehdolla Pentti Huovinen ja kaupunginhallituksen kokoomusryhmään Minna Arve, Lauri Kattelus, Olli Manni sekä Saara-Sofia Siren (os. Sutela).

Kokoomuslaiset lautakuntien puheenjohtajaehdokkaat ovat:
tarkastuslautakunta Aila Harjanne,
opetuslautakunta Kaija Hartiala,
ympäristö- ja kaupunkisuunnittelulautakunta Niko Aaltonen,
seudullinen joukkoliikennelautakunta Harry Nordqvist,
kulttuurilautakunta Maija Perho,
nuorisolautakunta Matti Niskanen 2013-2014 ja Mohammad Azizi 2015-2016,
V-S aluepelastuslautakunta Pia Lindell sekä
Satamaliikelaitos Marjukka Karttunen.

Kaksoisklikkaa kuva suuremmaksi

TANSSII BAKTEERIEN KANSSA – PIDÄ BAKTEEREISTASI HUOLTA!
(2012, 256 sivua)
Pentti Huovinen

EAN/tuotenumero: 9789516564541

Hinta: 24,00 € (sis. alv. 9.0%)

Ihminen on kävelevä bakteerien elatusalusta. Limakalvolla, suolistossa ja iholla asuu 1,5 kg painava todellinen biogeneraattori. Uusien geeninlukutekniikoiden avulla ihmisen bakteeristo on avautunut niin hyvässä kuin pahassa. Suoliston tuhannella eri bakteerilajilla näyttää jokaisella olevan oma tehtävänsä. Yksi estää munuaiskivien muodostumista, toinen vaimentaa immuniteettia ja kolmas tuottaa terveyttä edistäviä yhdisteitä. Ja mitä tekevät ne 80 % suoliston bakteerilajeista, jotka ovat meille vielä tuntemattomia? Jo nyt tiedetään, että bakteeristo vaikuttaa allergiaan, lihavuuteen, metaboliseen oireyhtymään, sekä tyypin 1 että 2 diabetekseen, keliakiaan, Crohnin tautiin, haavaiseen koliittiin, autismiin, unettomuuteen, MS-tautiin ja suolistosyöpään. Uskomattominta on, että bakteerittomat uroskärpäset eivät kiinnosta naaraita. Pidä siis bakteereistasi huolta!

Osta hyvin varustellusta kirjakaupasta tai suoraan Kustannus Oy Duodecimin nettikaupasta

Suomen tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinnot on myönnetty professori, erikoislääkäri Pentti Huoviselle ja emeritusprofessori Heikki Ylikankaalle. Warelius-palkinnot ovat suuruudeltaan 12 000 euroa. Palkinnot jaettiin Sastamalassa Vanhan kirjallisuuden päivien yhteydessä 28. ja 29. kesäkuuta.

Pentti Huovinen (s. 1956, asuu Turussa) toimii Turun yliopiston bakteeriopin professorina sekä tutkimusprofessorina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Hän on kirjoittanut mikrobiologian ja infektiotautien oppikirjoja sekä julkaissut useita lääketieteen ja mikrobien maailmaa kansanomaistavia tietokirjoja, kuten lastenkirjan Heippa – täällä bakteeri!. Palkintolautakunta kiittelee, kuinka tietokirjailijana Huovinen on jokaisen suomalaisen omalääkäri. Lisäksi perusteluissa muistutetaan, että sanaseppo lääkäri voi toteuttaa yhteiskuntavastuutaan ja noudattaa Hippokrateen valaa myös kansanomaistamalla lääketiedettä.

Heikki Ylikangas (s. 1937, asuu Helsingissä) on tullut tunnetuksi kirjoistaan Härmän häjyt ja Kauhavan herra, Nuijasota sekäKäännekohdat Suomen historiassa sekä Tie Tampereelle. Teoksissa näkyvät hänen eteläpohjalainen taustansa sekä toimiminen oikeushistorian (1976–1992) ja Suomen historian (1992–2001) professorina Helsingin yliopistossa. Palkintolautakunta toteaa, että Ylikankaan näkemys Suomen historiasta on osa suomalaista yhteiskunnallista keskustelua. Lautakunta kiittää myös sitä, kuinka Ylikangas näyttää tuotannollaan, miten historiateos voi käsitellä eettis-poliittisia kysymyksiä ja miten se voi toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Pentti Huoviselle palkinto luovuttiin yhdistyksen kesäpäivän ohjelmassa torstaina 28. kesäkuuta suomalaisen kirjan museossa Pukstaavissa. Heikki Ylikangas palkittiin Vanhan kirjallisuuden päivän avajaisissa perjantaina 29. heinäkuuta klo 10.30. Palkinnot jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Markku Löytönen, palkintolautakunnan puheenjohtaja Anna Kortelainenja palkintolautakunnan jäsen Matti Leinonen.

Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Warelius-palkinto on yhdistyksen merkittävin tunnustus.

Suomen tietokirjailijat ry:n palkintoperustelut ovat kokonaisuudessaan seuraavat:

Pentti Huovinen:

Professori Pentti Huovinen on tietokirjailijana jokaisen suomalaisen omalääkäri, sillä hän on julkaissut mittavan määrän kansantajuista tietoa terveydestä ja sairauksista, erityisesti infektiotaudeista.

Kyselytutkimusten mukaan monet lääkärit pitävät ongelmallisena sitä, että potilas saattaa tulla vastaanotolle internetin keskustelupalstalta löydetyn, valmiin diagnoosin kanssa. Julkaisemalla luotettavaa, tutkittua ja ymmärrettävää tietoa Pentti Huovinen on ollut potilaan kritisoimisen sijasta tarjoamassa hyvää ja asiallista vaihtoehtoa. On kaikkien etu, että maallikot ovat kiinnostuneita terveydestä ja sairastamisen ennaltaehkäisystä ja sairauden mahdollisesti koetellessa sen hoitamisesta ja parantamisesta.

Juuri tätä Huovinen on työllään ollut merkittävästi edistämässä, sillä hänen teoksensa edistävät maallikon ja potilaan tietoisuutta. Maallikoillekin tarjoutuu mahdollisuus hyvään yleissivistykseen lääketieteestä. Hyvän lääketieteellisen tietokirjan lukeminen ja sen korkeaan laatuun perehtyminen ehkäisee jo sinällään vääriä käsityksiä ja tarpeettomia pelkoja, sillä asiatekstiin perehdyttyään maallikko ei enää niin helposti kallista korvaansa hölynpölylle.

Pentti Huovinen kirjoittaa, esitelmöi ja kolumnoi aktiivisesti, ja osoittaa siten, että sanaseppo lääkäri voi toteuttaa yhteiskuntavastuutaan ja noudattaa Hippokrateen valaa myös kansanomaistamalla lääketiedettä.

Lisäksi Huovisella on kutsumus kirjoittaa lapsille. Hänen teoksensa Heippa – täällä bakteeri (2007) kertoo bakteereista niin monipuolisesti ja eloisasti, että aikuinen lukee mielellään lapsensa olan yli. Arkiset ilmiöt saavat nasevat selityksensä ja taustansa ilman vanhanaikaista pelottelua tai valistussaarnaa. Kuten Huovinen lastenkirjassaan kirjoittaa: ”Ihmisessä on satoja ellei tuhansia erilaisia bakteereja. Niistä voi löytyä mitä ihmeellisimpiä asioita. Siksi tarvitaan tutkijoita, jotka jaksavat katsoa mikroskooppiin ja tutkia kaikkia bakteereita ja viruksia laboratoriossa” ‒ ja palkintolautakunta jatkaa: ”sekä kirjoittaa niistä meille”.

Heikki Ylikangas:

Emeritusprofessori Heikki Ylikangas on yksi Suomen tunnetuimpia ja luetuimpia historioitsijoita, joka tutkii ja kirjoittaa ainutlaatuisen vaikuttavalla tavalla.

Ylikankaalla on ollut rohkeutta tarttua kipeisiin ja poleemisiin aiheisiin, kuten sisällissotaan, talvisodan rauhantekoon ja jatkosodan loppuvaiheisiin. Hän on tutkinut niitä pelkäämättä kovaäänisiäkään intressiryhmiä ja niiden painostusta ja julkaissut tutkimustuloksensa loisteliaasti kirjoitettuina teoksina. Hän ei pyri liehakoimaan lukijan käsityksiä, vaan ottaa lukijan mukaan päättelyketjuihin. Ylikangas argumentoi avoimesti ja vakuuttavasti lukijoilleen – tai kuten hän tietokirjallisuutta seuraavia ja lukevia suomalaisia kauniisti kutsuu, ”suurelle lukevalle yleisölle”. Rankastakin aiheesta sukeutuu älyä ja tunteita stimuloiva lukunautinto.

Ylikankaalla on kyky tehdä oikeutta historian draamalle sekä suuressa yhteisöllisessä että pienessä yksittäisen ihmisen mittakaavassa, ja se antaa hänen teoksilleen erityistä koskettavuutta ja unohtumattomuutta. Tie Tampereelle (1993) on tietokirjallisuuden klassikko, jossa tutkija onnistuu kirjoittamaan sekä järjellä että sydämellä. Myös Ylikankaan teokset suomalaisesta rikos- ja oikeushistoriasta ovat hyvä osoitus siitä, että mitä enemmän tiedämme menneestä, sitä paremmin saatamme ymmärtää nykypäivää.

Ylikankaan näkemys Suomen historiasta on osa suomalaista yhteiskunnallista keskustelua. Tietokirjailijana Ylikangas on myös eräänlainen omatunto, joka muistuttaa, että historioitsijalla on tärkeämpiäkin tehtäviä kuin pohtia, miten päin istua norsunluutornissaan. Ylikangas näyttää tuotannollaan, miten historiateos voi käsitellä eettis-poliittisia kysymyksiä ja miten se voi toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Lisätietoja:

Katri Maasalo, tiedottaja, Suomen tietokirjailijat ry
puh. 050 346 2787
katri.maasalo@suomentietokirjailijat.fi
www.suomentietokirjailijat.fi

Millaisia ovat kausi-influenssan ja pandemian riskit? Miten influenssavirukset leviävät? Mikä on lääkkeiden ja rokotteiden merkitys virusten torjunnassa? Uusi kirja tarjoaa faktoja influenssaviruksista ja niiden todellisista terveysuhkista.

Pentti Huovisen ja Thedi Zieglerin uutuuskirja ”Influenssa – Pandemiaviruksen päiväkirja” kertoo influenssaviruksen salat kaikelle kansalle. Se on yleistajuinen perusteos hengitystieinfektioiden kuninkaasta, sen historiasta, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Influenssavirus kiertää maapalloa aiheuttaen kausi-influenssaa talvella pohjoisella pallonpuoliskolla ja kesällä eteläisellä pallonpuoliskolla. Viruksesta voi syntyä myös vaarallisempi, aiemmista muodoista muuttunut yhdistelmä, jolle ihmisillä ei ole immuunijärjestelmän antamaa suojaa. Näitä influenssaviruksen aiheuttamia, ainakin kahteen maanosaan levinneitä tauteja voidaan kutsua pandemioiksi.

Riski edelleen olemassa

WHO:n ja maailman johtavien terveysviranomaisten mukaan uuden influenssaviruksen aiheuttaman terveysuhkan riski on edelleen olemassa. Lintuinfluenssavirus on laajimmalle levinnyt, tunnettu eläinten virus, joka on todellinen terveysvaara myös ihmiselle.

Influenssapandemioista eniten kuolleisuutta on aiheuttanut viime vuosisadan alussa levinnyt espanjantauti, johon menehtyi 40–50 miljoonaa ihmistä. Sikainfluenssassa kuolleisuus on ollut normaalin vuosittaisen kausi-influenssan luokkaa, eikä se muissakaan pandemioissa ole yleensä ollut merkittävästi tätä suurempi. Espanjantaudin kaltainen pandemia on kuitenkin edelleen mahdollinen.

Virustartuntoja voi estää

Maailmanlaajuisella influenssavirusten jatkuvalla seurannalla on keskeinen rooli pandemioihin varautumisessa. Uuden viruksen nopea tunnistaminen on tärkeää, sillä se mahdollistaa spesifisten diagnostisten menetelmien ja rokotteiden kehittämisen. Kun pandemia on alkanut, eikä rokotetta ole vielä saatavana, ihmisten käyttäytyminen voi olla ratkaisevaa. Yskimis- ja niistämishygienia sekä käsien säännöllinen ja huolellinen pesu ovat toimenpiteitä, joilla pystytään merkittävästi estämään virustartuntoja.

Influenssa – Pandemiaviruksen päiväkirja käsittelee kattavasti influenssaviruksia ja niiden leviämiseen vaikuttavia tekijöitä. Kirja on perusteos kaikille terveydestään kiinnostuneille sekä elinkeinoelämää ja muuttuvaa ympäristöämme seuraaville.

Lisätietoja:
Professori Pentti Huovinen, pentti.huovinen(at)utu.fi, p. 040 505 2284
Dosentti Thedi Ziegler, thedi.ziegler(at)thl.fi, p. 040 551 4419
Markkinointipäällikkö Mari Ketola, Kustannus Oy Duodecim, mari.ketola(at)duodecim.fi, p. 050 581 9221

Arvostelukappalepyynnöt: kirjat(at)duodecim.fi

Arvostelu kirjasta Turun Sanomissa

Haastattelu Iltalehdessä

Tilaa kirja täältä

Koroinen – Turun syntysija -kulttuuripääkaupunkihanke syntyi kuin luonnostaan. Turkulaisille kahden aikansa valtaväylän Aurajoen ja Vähäjoen risteyksessä sijaitseva Koroisten niemi on aina ollut erityinen paikka.

Valkoisen ristin niemi, 1200-luvun Suomen kirkollinen ja hallinnollinen keskus, on suomalaisen sivistyksen ja kulttuurin syntysija.

Kulttuuripääkaupunkivuotena me, Koroisten alueen asukkaat, haluamme kutsua Sinut vieraaksi tutustumaan ja kokemaan Koroisten alueen rikkaan ja monipuolisen kulttuurin. Sadat vapaaehtoiset ja kymmenet organisaatiot ovat yhdessä tehneet parhaansa valmistaakseen Sinulle ja ystävillesi unohtumattoman juhlavuoden.

Olette kaikki sydämellisesti tervetulleita!

Pentti Huovinen
Koroinen – Turun syntysija -hankkeen seurantaryhmän
puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Koroiset-lehden numerossa 4/2010. Lehdestä löytyy myös Koroinen – Turun syntysija -hankkeen ohjelma.

Amerikkalaistutkijat ovat tehneet yllättävän havainnon. Yleinen luonnossa esiintyvä, ihmisille ja eläimille harmiton bakteeri, Mycobacterium vaccae, näytti edistävän aivojen hermosolujen, neuronien kasvua. Hiiriä tutkittaessa aivojen välittäjäaineena tunnetun serotoniinin pitoisuudet lisääntyivät ja hiirten pelokkuus väheni. Bakteereille altistetut hiiret selvisivät labyrintistä jopa kaksi kertaa nopeammin kuin verrokkihiiret. Hiirten nokkeluus kuitenkin väheni ajan myötä ellei altistusta uusittu.

Vaikka ihminen ei olekaan hiiri, tutkijat uskaltautuvat pohtimaan luonnossa liikkumisen terveydellisiä vaikutuksia. Aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että ulkona liikkuminen kohentaa mielialaa enemmän kuin sisällä liikkuminen. Jos vielä nokkeluus ja kyky ratkaista ongelmia paranevat, on meillä jälleen yksi hyvä syy lisää liikkua ja puuhata ulkosalla.

(Lähde: 110. General Meeting of the American Society for Microbiology, San Diego)

Finland Convention Bureau on myöntänyt vuoden 2010 Pro Congress -palkinnon THL:n tutkimusprofessorille Pentti Huoviselle. Valintaraati perusteli valintaansa muun muassa sillä, että Huovisella on hyvät kansainväliset verkostot ja halu tuoda suomalaista osaamista esiin maailmalla. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka on erityisen ansioitunut kansainvälisen kokouksen tai kongressin kutsumisessa ja järjestämisessä. (Kauppalehti, 14.4.2010)

Palkinto liittyy vuonna 2009 Helsingissä järjestettyyn European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases -kongressiin, johon osallistui 8000 henkeä 101 eri maasta. Kongressi on toiseksi suurin Suomessa koskaan järjestetty kansainvälinen kongressi.

Pentti Huovinen toimi kongressin presidenttinä. Kongressin saaminen Suomeen oli pitkäaikainen prosessi. Kilpailevia maita olivat suuret Euroopan maat sekä monet Itä-Euroopan maat, joissa kongressia ei vielä ole ehditty järjestää.

Facebook Twitter