Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Luottamus

Luottamuksen sanotaan perustuvan kolmeen seikkaan. Ensinnäkin luottamuksen kohteella pitää olla hyvät aikeet. Pitää tietää, mitä hän ajattelee ja millä perustalla hän toimii. Jos toisen aikeista ei oikein saa selvää, on häneen vaikea luottaa.

Toiseksi, luottamuksen kohteen pitää osata ja tietää. Vaikka aikeet olisivat kuinka hyvät, mutta kykyä ei löydy, on luottamuksen kanssa vähän niin ja näin. Kolmanneksi tarvitaan halua hoitaa asioita. Peläkästään hyvät aikeet ja osaaminen ei riitä, ellei ole myös halua käyttää niitä toisten hyväksi.

Suomalaiset ovat perinteisesti luottaneet poliisiin ja lääkäriin. Mitä esimerkiksi poliisilta odotetaan? Hänen aikeensa on tietysti suojella kansalaisia. Poliisilta edellytetään osaamista, sillä mitä sellaisella poliisilla on virkaa, joka ei tiukan paikan tullen osaa hommiaan. Ja jos poliisilta puuttuu halu auttaa kansalaista, ei hyvistä aikeista eikä osaamisesta ole mitään hyötyä. Samat ajatukset pätevät lääkäriin.

x x x

Sikainfluenssa on ollut viestinnän näkökulmasta ennennäkemätön tapahtuma. Vaikka terveysviranomaiset esittivät asiansa enkelien kielillä, heidän sanomansa tuntui joskus huokaukselta erämaassa. Olin havaitsevinani, että erilaisten viestien viidakossa moni kansalainen oli aika lailla ymmällä.

Kun tautia ei vielä ollut, viestimet ja kannanotot olivat täynnä kriittisyyttä. Tarvitaanko tuollaisia rokotteita? Jopa korkeasti koulutetut ja oppineet esittivät kysymyksiä, joiden logiikka tuntui käsittämättömältä. Sitä jäi kyselemään, että mihin me suomalaiset oikein luotamme.

Kun ensimmäiset kuolemantapaukset raportoitiin syksyllä, kaikki muuttui kuin taikaiskusta. Kaikki halusivat rokotteen. Ja nyt kun epidemian ensimmäinen vaihe on ohi, ei juuri kukaan ole kiinnostunut rokotuksesta.

1500-luvun lopulta lähtien maailmassa on ollut 10 influenssapandemiaa kun sikainfluenssa ei lasketa mukaan. Kaikkiin näihin on liittynyt toinen aalto, ellei vielä samana vuonna, niin viimeistään seuraavana talvikautena. Pandemian toisessa aallossa taudin oireet ovat useimmiten olleet hankalampia kuin ensimmäisessä aallossa. Näiden kokemusten valossa sikainfluenssa tulee siis takaisin.

Jos en olisi saanut rokotetta, ottaisin sen ilman muuta, kun sitä on nyt tarjolla.

x x x

Terveysviranomaisilla on aihetta miettiä viestinnän muuttuneita haasteita. Avainkysymys on jakaa tietoa niin, että se saavuttaa eri ikäiset kansalaiset, lapsista ja nuorista aina senioreihin saakka. Tietoa on myös oltava riittävästi, ymmärrettävässä muodossa ja sen on vastattava mahdollisimman moneen kysymykseen. Eikä viestintää voi jättää yhden tai kahden viestimen varaan.

Mutta myös meidän kansalaisten on aika miettiä keneen me lopulta luotamme. On pelottavaa, jos terveyskäyttäytymisemme muuttuu kuulopuheitten, päivittäisten viestien tai otsikoiden mukaan.

Tarvitsemme myös medialukutaitoa. Kyky löytää ja tunnistaa luotettavat lähteet informaation valtavasta tulvasta voi olla elämän ja kuoleman kysymys.

Pentti Huovinen, professori, erikoislääkäri

Kolumni on julkaistu Pulssilehdessä ja on löydettävissä internet-sivulta Pulssilehti.Lehti on ilmestynyt myös Turun Sanomien liitteenä 14.2.2010.