Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Egyptin matka; vältyin ruokamyrkytykseltä Tampereella - Iloitse puhtaasta vedestä

Tovi on vierähtänyt siitä kun viimeksi blogiin kirjoitin. Lomamatka Egyptiin pyramidien juurelle katkaisi kiireisen syksyn. Sen jälkeen tahti on jatkunut entiseen malliin.

x x x

Kairo oli ihmeellinen paikka. Liikenne oli kauhea sekasotku. Kolmekaistaisella tiellä ajoi viisi autoa rinnakkain ikäänkuin kaistoja ei lainkaan olisi. Vaikka joukossa olikin uusia autoja, suurin osa autoista oli vanhoja ja huonokuntoisia. Ja jalankulkijat puikkelehtivat autojen välissä kuin kalat vedessä.

Talojen pihat olivat roskien peitossa. Aika ajoin roskat systytettiin palamaan. Kun ne olivat hetken savuten kyteneet, piha oli mustan noen peitossa. Näin siis jätehuolto.

Turistipoliiseja ja sotilaita oli joka paikassa. Egypti selvästi pelkää turistiensa puolesta. Syytä onkin, sillä maassa vierailee vuosittain 77 miljoonaa turistia.

Ylimmässä kuvassa Kheopsin pyramidi. Nojaan sen oletettuun kärkikappaleeseen tai sen rekonstruktioon. Toisessa kuvassa kaikki Gizan kolme pyramidia, ja sen alla sfinksi ja Pentti, ei nyt ihan nenät vastakkain.

Asuimme Kairon vieressä olevassa Gizan kaupungissa hotellissa, joka oli noin kilometrin päässä pyramideista. Hotellihuoneen ikkunasta avautuvan näköalan täytti Kheopsin pyramidi. Mahtava paikka!

Kävimme Kheopsin pyramidin sisällä. Ahdasta kymmeniä metrejä pitkää, ylöspäin nousevaa käytävää edettiin kyykkyssä, sillä käytävän korkeus oli vain runsaan metrin. Ja vastaan käytävätn toista puolta tuli koko ajan hikisiä turisteja. Siinä meinasi happi loppua. Lopulta tulimme huoneeseen, jossa ei ollut muuta kuin kulunut kivinen sarkofagi. Pyramidien sisältö on ryöstetty jo aikoja sitten.

Koko ajan Egypti tuntui turvalliselta paikalta liikennettä lukuunottamatta. Kauppiaat olivat joskus ylen innokkaita ja heitä sai hätistellä pois varsinkin pyramidien juurella kävellessä.

Meillä oli erinomainen opas, Rasha (e-mail rmhamed@hotmail.com). Hän on nuori nainen, puhuu erinomaista englantia ja on saanut oppaan nelivuotisen yliopistokoulutuksen Kairossa. Hän oli ystävällinen ja tiesi tavattoman hyvin Egyptin historian. Hän myös järjesti auton ja kuljettajan, joita ilman ei maassa juuri mitään olisi nähnyt. 6-7 tunnin reissu 3 hengen porukalla maksoi oppaineen, autoineen, kuljettajineen 150 US dollaria eli runsaat 100 euroa.

Basaarinäkymän alla näkymä hotellihuoneemme ikkunasta. Mahtavaa, eikö? Alimmissa kuvissa pyramidivaloshow, joka kannattaa nähdä, ja Ramses II patsaan pää. Ramses II oli se faarao, joka vapautti Israelin kansan orjuudesta.

x x x

Olin Tampereella puhumassa 20.11. Myöhemmin sain yhteydenoton Tampereen terveysvalvonnasta, joka kyseli, olinko sairastunut ripuliin.

Lähdin Tampereelle tuona tiistaiaamuna omalla autolla, koska päivästä tulisi kiireinen. Minun piti olla takaisin Turussa klo 13.30, koska pääjohtaja Pekka Puska piti osastossamme silloin tulosneuvottelun.

Saavuin Tampereelle hyvissä ajoin ennen kello kymmentä, ja istuin Tampere-talon auditorioon. Pidin esitelmäni 10.30-11.00. Sen jälkeen oli lounastauko. Minulle tarjottiin ystävällisesti mahdollisuutta ruokailla, mutta ajattelin, että aika ei riitä, ja kohteliaasti kieltäydyin.

Turkuun päin ajaessa maha kyllä ilmoitti nälästä puolen päivän aikaan, mutta urhoollisesti ajoin Auran ABC-asemalle saakka. Päätin syödä siellä pikaisen lounaan, koska aikataulussa oli 20 minuuttia varaa.

Myöhemmin kävi ilmi, että 400 symposiumin osallistujasta lähes 100 oli sairastunut shigellabakteerin aiheuttamaan ripuliin. Joskus käy näin onnellisesti, kun kieltäytyy tarjotusta lounaasta.

x x x

Pirkanmaa on kuitenkin kärsinyt vielä suuremmasta epidemiasta. Nokian vesikatastrofi kuuluu pahimpiin infektiokatastrofeihin Suomessa. Jäteveden sekoittuminen juomaveteen on painajainen.

Mitä kaikkia suolistopatogeeneja onkaan löydetty tuhansia ihmisiä palvelevasta vesijohtojärjestelmästä ja sairastuneista ihmisistä! Salmonellojen, kampylobakteerien, shigellan ja Clostridium difficilen lisäksi on todettu enterotoksigeenisia, -patogeenisia, -adhesiivisia ja -hemorraagisia Escherichia coli –bakteereita. Viruksista on tunnistettu ainakin noro-, rota-, adeno- ja astrovirukset.

Nokialaisten kärsimyksiä seuratessa tuli sellainen, että meidän tulisi aina iloita kun avaamme vesihanan ja saamme sieltä puhdasta vettä. Ihaillen pitäisi katsoa myös viemäriä, joka vie likaisen veden pois. Tästä kannattaa maksaa.