Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Euroopan infektioasiantuntijoiden kongressi Barcelonassa

Barcelonan infektiokongressin avajaisiin osallistui suuria liikkuvia puunukkehahmoja.

Palkintoesitelmä runsaslukuisen kuulijajoukon edessä oli hieno kokemus.

Illalla maistui espanjalainen paella.

Gaudin suunnittelemat talot suuren puiston laidassa olivat kuin sadusta.

Huhtikuun alussa sain yllättäen tiedon, että yhdessä taiteilija ja piirtäjä Irmeli Matilaisen kanssa saamme huhtikuun 14. päivänä 2008 vastaanottaa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon kirjasta Heippa - täällä bakteeri. Kirja on lapsille tarkoitettu tietokirja, jossa kerrotaan havainnollisten piirrosten avulla bakteerien maailmasta. Palkinto jaettiin Helsingissä valtioneudoston juhlahuoneistossa, arvokkaassa Smolnassa. Paikalla oli salintäydellinen yleisöä mukaanlukien palkinnon saajat. Kirja on muuten käännetty myös viroksi, ja ilmestyy siellä nimellä 'Taibupönn bakteerite maailmas'.

x x x

Barcelonassa, pari viikkoa valtionpalkinnosta sain toisen todella merkittävän Euroopan kliinisen mikrobiologian ja infektiotautien yhdistyksen Award of Excellence -palkinnon. Se on tärkein järjestön vuosittain myöntämä tunnustus infektiotautien alan tutkijalle. Se on jaettu aikaisemmin seitsemän kertaa ja nyt vastaanotin sen ensimmäisenä pohjoismaalaisena tutkijana.

Palkinnon vastaanottamiseen liittyi 45 minuutin luento, jossa käsittelin omaa tutkimusalaani antibiootteja, bakteerien antibioottiresistenssiä ja sen tulevia haasteita. Palkintoa olisi pitänyt olla vastaanottamassa noin tuhat tutkijaa, asiantuntijaa ja lääkäriä, joiden kanssa olen kuluneen 30 vuoden aikana saanut tehdä työtä. Kiitos kuuluu heille kaikille!

Barcelonan kokoukseen osallistui ennätysmäärä osallistujia 9200; ennakkoon oli odotettu 7500 osallistujaa. Suomesta oli mukana 130 osallistujaa, mikä on väestöön verrattuna ehdoton kärkiluku. Kongressi pidetään vuonna 2009 Helsingissä ja sain samalla olla toivottamassa kaikkia tervetulleeksi Suomeen.

x x x

Toukokuun ensimmäisellä viikolla osallistuin uutena edustajana kirkolliskokoukseen. Kirjoituksia ja puheita -palstalla kerron lähemmin tunnoistani tuon kokouksen tiimoilta.

Toukokuun aikana jatkuu työssäni suuri revohka, kun Kansanterveyslaitosta ja Stakesia yhdistetään. Olen mukana viestintäasioita käsittelevässä ryhmässä, joka kokoontuu viikottain. Stakesilla on perinteisesti ollut vahva viestintäosaaminen, ja onkin ollut ilo käydä läpi kummankin laitoksen vahvuuksia, joita uudessa uljaassa sosiaali- ja terveysministeriön laitoksessa sitten ryhdytään toteuttamaan. Laitosten yhdistymisen pitäisi olla valmiina ensi vuoden alkuun mennessä.