Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Ilman ruokaa ja vettä?

Jokin aika sitten maailmalla levisi uutinen intialaisesta pyhästä miehestä tai fakiirista - miten vaan - nimeltään Prahlad Jani. Otsikko vakuutti:”70 vuotta ilman ruokaa ja juomaa”.

Tämän 83-vuotiaan miehen kerrotaan elelevän luolassa lähellä Ambajin temppeliä Gujaratin osavaltiossa. Miestä on oikein tutkittukin. Jo vuonna 2003 BBC raportoi hänen pärjäilleen ainakin 10 vuorokautta ilman vettä ja ruokaa. Nyt häntä tutkitaan uudelleen. Tuloksia ei kuitenkaan ole julkaistu millään luotetulla lääketieteellisellä foorumilla.

Tuleekin mieleen tarina Hannu Karpon haastattelemasta miehestä, joka ajoi autolla ilman turvavyötä. Äijän ruuvatessa ikkunaa auki Karpo tiukkasi: ”Miksei teillä ole turvavyö päällä? Tutkimusten mukaan ilman turvavyötä ajavat loukkaantuvat ja kuolevat muita useammin.” Tähän mies vastasi: ”Kuule Karpo, markalla saa niin monenlaista tutkimusta.”

x x x

Pisimpään nälkälakossa, siis ilman ruokaa ja ravintolisiä, ovat olleet irlantilaiset vallankumoustaistelijat. Pisin nälkälakko vuodelta 1920 lienee kestänyt 94 vuorokautta. Yhtenä parhaiten dokumentoituna tapauksena pidetään vuonna 1981 tapahtunutta Kieran Dohertyn nälkälakkoa. Tämän 25-vuotiaan IRA:n jäsenen lakko kesti 73 päivää ja päättyi kuolemaan, niinkuin ilmeisesti kaikki yli 52 päivää kestäneet nälkälakot.

Ilman vettä ihmisen kohtalo on sinetöity muutamassa päivässä. Eloon jääminen riippuu olennaisesti nestehukasta. Kuumassa ilmanalassa vedenpuute tappaa nopeammin kuin kylmässä, jossa saattaa selviytyä jopa viikon ilman vettä. Yksilöllinen vaihtelu on tietysti suurta. Tästä ovat osoituksena maanjäristysten jälkeen loukuissa pitkäänkin elävinä säilyneet.

Lontoolaisen kliinisen ravitsemustieteen professori Jeremy Powell-Tuck’in mukaan vitamiinien ja veden voimalla ihmiset ovat pysyneet hengissä jopa vuoden. Hänen mukaansa joitakin kymmeniä vuosia sitten vitamiini-vesikuuri oli suosittu laihdutuskeino. Tätä ei kuitenkaan kannata yrittää, sillä kuuri voi jättää elimistöön melkoiset vauriot.

Professori Powell-Tuck tuli kuuluisaksi hoidettuaan taikuri David Blainen takaisin normaalipainoisten kirjoihin. Vuonna 2003 taikuri päätti asua Lontoon kaupungintalon edustalle ripustetussa lasilaatikossa 9 metrin korkeudessa pelkällä vedellä mahdollisimman pitkään. Hän jaksoi olla ihmetyksen ja aggressioiden kohteena 44 päivää. Tuhansien pällistelijöiden joukossa oli nimittäin myös niitä, jotka heittivät häntä munilla, sitruunoilla ja kaljatölkeillä. Yrittipä joku katkaista häneltä vesijohdonkin. Vettä kului 4,5 litraa päivässä.

x x x

Blaine menetti tempun aikana painostaan neljänneksen, 24,5 kg. Arvostetun amerikkalaisen tiedelehden New England Journal of Medicinen mukaan kaikkein vaarallisin vaihe koko operaatiossa oli, kun Blainelle alettiin antaa ravintoa sairaalassa. Elimistön nestetasapaino oli aivan päin honkia ja hän kärsi turvotuksista. Blaine saikin alkuun suonensisäisesti suoloja, vaikka varsinainen ruokinta päätettiin toteuttaa normaalisti suun kautta. Mielenkiintoista oli, että nälän tunne ilmaantui takaisin vasta kolmantena päivänä ravitsemuksen aloittamisesta.

Taikuri Blaine selvisi sairaalahoidon kautta takaisin veronmaksajaksi. Tutkijoiden mukaan mitään takeita ei kuitenkaan ollut siitä, etteikö hänen elämänlankansa olisi voinut katketa jo ennen 44. päivää. Olisiko Kieran Doherty voitu pelastaa 73 päivän nälkälakon jälkeen? Tuskin. Intialaisesta fakiirista Prahlad Janista voidaan vain sanoa, että jos hän ei todellakaan ole syönyt ja juonut mitään 70 vuoteen, hän on vihdoinkin se kauan odotettu ja kaivattu ikiliikkuja.

Kolumni on julkaistu Pulssilehdessä 3/10 ja on löydettävissä internet-sivulta Pulssilehti

Lehti on ilmestynyt myös Turun Sanomien liitteenä 6.6.2010.