Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Jännittävä kaupunginvaltuuston kokous - Toriparkki on huono nimi

Turun kaupunginvaltuuston penkkini sijaitsee toiseksi viimeisessä rivissä, puheenjohtajasta oikealle. Kiitos Marialle kuvan ottamisesta!

Valtuustosalin edessä istuvat valtuutetuista katsoen vasemmalla kaupungijohtajat, sitten valtuuston puheenjohtaja ja oikealla puolella sihteerit.

Tammikuun alussa lähetettiin YLE Teemalla suorana lähetyksenä haastattelu Tieteen päiviltä. Toimittaja ja me haastateltavat istuimme keisarien kuvien edessä ns. punaisessa salissa, joka oli muutoinkin täynnä Helsingin yliopiston historiaa.

Maanantaina 16.2. 2009 pidettiin Turun kaupungivaltuustossa historiallinen ja jännittäväkin kokous. Käsittelyn alla oli yli 13 000 kaupunkilaisen allekirjoittama adressi, jossa vaadittiin kansanäänestyksen pitämistä ns. toriparkkiasiasta. Vaatimuksen esittäjinä olivat pääasiassa pysäköintilaitoksen vastustajat.

Olen suhtautunut kriittisesti torin alle rakentamiseen kahdesta syystä. Kulttuuripääkaupunkivuotena 2011 torin pitää olla edustuskunnossa eikä myllättynä. Tosin muutama auki oleva ja kaikkien nähtävillä oleva arkeologinen kaivaus olisi piristävä lisä muiden juhlavuoden tapahtumien lisäksi.

Toinen tärkeä asia on, että rakennustyöt eivät saa kaatua kaupungin syliin. Tästä on saatava riittävät vakuudet rakennuttajien taholta. Näin sanoin ennen vaaleja, ja tämä kanta on pysynyt. Aamuset-lehti julkaisi lyhyet repliikkini asiasta ennen kokousta 14.2. numerossa.

Asiasta keskusteltiin 2,5 tuntia, ja äänestys päättyi 40-27 kansanäänestystä vastaan. Vastaan äänestäjien rungon muodostivat Kokoomus ja SDP. Äänestin muiden kokoomuslaisten mukana vastaan.

Kansanäänestys ei ole oikea tapa ratkaista asiaa, joka on monimutkainen. Toriparkki on nimittäin vain osa hankkeesta. Se on huono nimi koko hankkeelle. Jos kansanäänestysvetoomuksen allekirjoittajille olisi selitetty, että samalla rakennetaan yhteys Stockmanin, Forumin ja Wiklundin korttelien välille ja että maan alle kaava sallii myös liiketilojen rakentamisen, olisi mieli ehkä muuttunut. Tai jos heille olisi kerrottu, että jos toriparkki ei toteudu, Wiklund haluaa rakentaa 600 auton pysäköintitalon tavaratalon taakse, ei nimeä olisi ehkä paperiin laitettu.

Kansanäänestys on vakava asia. Siksi sen käyttöä vajaat 4 kk kunnallisvaalien jälkeen, jotka leimallisesti olivat toriparkkivaalit, voidaan jopa sanoa kunnallisvaalien merkityksen halveksimiseksi. Tuli jopa mieleen, että kansanäänestyshanke oli eräiden poliittisten puolueiden tukema prosessi, jossa oli halua ottaa ainakin osin kunnallisvaalit uusiksi.

Suhtaudun edelleen torin alle rakentamiseen kriittisesti edellä mainituista kahdesta syystä. Kantani kansanäänestykseen ei ole tähän kriittisyyteen mitenkään vaikuttanut.

x x x

Viime viikolla 12.2. olin viimeisen kerran, ainakin tältä erää, kirkkovaltuuston puheenjohtajan nuijan varressa. Samalla jätin minulle jo kaksi vuotta sitten varatun kirkkoneuvoston jäsenen paikan. Pentti Korhonen täyttää kirkkoneuvoston jäsenen paikan hyvin pitkän kokemuksensa turvin ja Raimo Uusikartano on erinomainen Penun tuuraaja.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa minut valittiin Turun edustajaksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuustoon. Kokoomus on julkisesti kertonut ajavansa minua valtuuston puheenjohtajaksi. Tämä istuu asemansa puolesta myös sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksissa. Työt jatkuvat ja foorumi muuttuu.