Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Junien vessat – paluu menneisyyteen

On valitettavaa, että Suomessa, hyvän hygienian maassa, yleiset WC-tilat ovat keskimäärin huonossa kunnossa. Meillä on keksitty jos jonkinlaisia vempaimia, kännyköitä ja robotteja, mutta WC:t eivät ole kuuluneet kehityksen kohteisiin.

Kansan suussa junien vessat ovat olleet yleisten vessojen malliesimerkkejä. Aikoinaan lääkärit kuulivat tarinoita siitä, mitä kaikkia tauteja junan vessoista olikaan saatu. Vaikka jutut olivat juttuja, niin ei savua ilman tulta. Hygienia ei junan vessoissa liene ollut parhaalla mahdollisella tolalla.

Intercity-junavaunujen WC-tiloissa on ollut paikka paperisille käsipyyhkeille. Nyt on tehty käsittämätön päätös. Paperikäsipyyhkeet on poistettu WC:n sisältä ja kiinnitetty seinään WC:n ulkopuolelle! Ongelma on kuuleman mukaan se, että asiakkaat heittävät paperipyyhkeitä roskiksen sijasta pyttyyn ja ne menevät tukkoon. Käsien kuivausmenetelmäksi on jätetty pieni kuumailmapuhallin.

WC-käynnin yhteydessä jokainen joutuu tekemisiin virtsan ja ulosteen kanssa. Ulostamisen jälkeen WC-paperilla pyyhkiessä bakteereita tulee väistämättä sormiin. WC-paperi on bakteereille kuin harva verkko, jonka läpi ne kevyesti uivat. Kostuessaan paperin läpäisevyys paranee dramaattisesti.

WC:ssä kädet pestään vedellä ja saippualla. Käsien kuivatus on olennaista, koska mikrobit tarttuvat hyvin märkiin käsiin. Kaikkein paras käsienkuivatustapa on paperinen kertakäyttöpyyhe. Puuvillapyyherullat ovat toiseksi paras vaihtoehto.

Kuumailmapuhallin sen sijaan on toivoton vaihtoehto. Vain ani harva jaksaa odottaa kuivaimen alla niin kauan, että kädet kuivuvat. Ja siksi ne jäävät märiksi. Pikkulapset pitää nostaa lattialta ylemmäs, jotta kädet ulottuvat kuivaimen alle. Kuivaimen ääni pelottaa pienimpiä niin, että käsien kuivaus jää siihen. Puhaltimet myös kierrättävät tehokkaasti WC:n ilmaa. Mietityttää, puhdistetaanko puhaltimia ja kuinka usein. Ainakaan tästä ei ole mitään dokumenttia. Erään huoltoaseman WC-puhallin muutti sen alle laittamani valkoisen paperinenäliinan harmaanmustaksi. Onneksi en laittanut käsiä alle.

Koska käsipyyhkeet on sijoitettu WC:n ulkopuolelle, on ilmeisesti tarkoituskin tulla ulos märin käsin. Ja jättää WC:n ovenkahvat märiksi niin sisä- kuin ulkopuoleltakin. Jos tarkoitus kuitenkin olisi, että asiakkaat ottavat paperipyyhkeet mukaan mennessään sisään, miksi he eivät edelleen heittäisi pyyhkeitä pyttyyn, jos kerran aikaisemminkin ovat tehneet niin.

Meillä tehdään hienoja junanvaunuja, mutta junien WC ongelmaa ei jostain syystä ole pystytty ratkaisemaan. WC-paperi näyttää nyt paremman puutteessa kelpaavan asiakkaiden käsien pyyhkimiseen, jos sitä on jäljellä. Toistaiseksi ei oikein voi antaa muuta neuvoa kuin, että mennessänne junan vessaan, yrittäkää muistaa ottaa riittävästi käsipyyhkeitä mukaan WC:n ulkopuolelta. Tai ottakaa omat paperit mukaan junamatkalle.

Pentti Huovinen

Kirjoittaja on Räntämäessä asuva lääkäri ja tietokirjailija. Bakteereista ja vessoistakin voi lukea lisää hänen kirjoittamastaan kirjasta Tanssii bakteerien kanssa, pidä bakteereistasi huolta (Duodecim, 2012).