Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Kauhajoen tragedia - Mulperipuun istutus - Ehdokasnumero saatu!

Ensin multaa lapioilla...

... ja sitten hellästi taputtaen istutimme mulperipuun Maarian pappilan puutarhaan.

Maarian pappilan puutarha on viehättävä keidas laajoine nurmikkoalueineen ja monen eri lajin puineen.

Turun Kokoomuksen vaalikampanja avattiin 21.9. ravintola Koulussa. Paikalla oli salin täydeltä yleisöä ja kokoomusaktiiveja.

Vaalimainokset alkavat pian taas näkyä lehdissä. Tässä esitteen kansikuvaa viime eduskuntavaaleista.

Tiistaina 23.9. Kauhajoen tragedia pysäytti koko maan. Istuin Kylpylähotelli Caribian auditoriossa Sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä läänien aluehallinnon päivässä. Ihmettelin mihin kansliapäällikkö Välimäki ja ylijohtaja Sillanaukee lähtivät kesken esitysten. Lähtiessään Välimäki näytti muutamille vierustovereille kännykän tekstiviestiä. Ilmeisesti hän oli saanut viestin Kauhajoen tragediasta. Pian sen jälkeen Välimäki tuli sisään ja kertoi mitä oli tapahtunut. Tiedot tarkentuivat päivän aikana. Vietimme hiljaisen hetken. Koko Suomi suree. Emmekä unohda tapahtumaa koskaan.

Olen jo aikaisemmin käsitellyt nuorten mielenterveyttä kirjoituksessani Nuori tarvitsee vanhempia, joka on Kirjoituksia ja puheita -osion alimmainen kirjoitus. Lasten ja nuorten mielenterveysasiat ovat nousseet entistä tärkeämmäksi puheenaiheeksi.

x x x

Sunnuntaina 21.9. Maarian seurakunnassa vietettiin pappilan ja sen puuutarhan juhlaa. Turun hovihistorioitsija Hannu Laaksonen oli koonnut ainutlaatuisen historiikin niin Maarian pappilasta kuin sen puutarhastakin. Pappilassa asui vuodesta 1763 alkaen kirkkoherra ja professori Pietari Kalm. Hän oli tutustunut luonnontieteisiin Turun Akatemiassa ja sittemmin Upsalassa Carl Linnén oppilaana. Kalm teki matkoja Ukrainaan ja Pohjois-Amerikkaan. Kalm järjesti pappilan puutarhaa ja yritti turhaan kasvattaa siellä mulperipuuta, jonka siemenet oli tuonut Amerikasta. Tuo lajike ei viihtynyt Suomessa. Ylipuutarhuri Aarno Kasvi kertoi pappilan puutarhasta ja sen kasveista parisatapäiselle kuulijakunnalle.

Mulperipuu on silkkiäistoukkien mielipuu ja vain tietyt sen lajikkeet viihtyvät Etelä-Suomen ilmastossa. Seurakunnan Itä-Maarian alueneuvosto oli Tapio Jokisen aloitteesta ja Hanna Nurmen avustuksella hankkinut puun. Hanna hankki ja kasvatti puuntaimen, joka istutettiin pappilan puutarhaan. Sain kirkkovaltuuston puheenjohtajana kunnian olla istuttamassa puuta yhdessä Saara-vaimoni kanssa, joka on Maarian seurakunnan seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja. Saara on lisäksi viimeisiä pappilan asukkaita. Muistan kun seurusteluaikanamme riiasin Saaraa pappilan puistossa. Pappilan salissa pyysin Saaran kättä hänen vanhemmiltaan.

Pappilan ja puutarhan juhla oli hieno kokemus. Sääkin suosi. Oli kirkkaan kuulakas ja lämmin syyspäivä. Suurkiitos kaikille tilaisuuden järjestämisestä!

Kokoomus piti samana sunnuntaina vaalikampanjan avauksen Ravintola Koulussa. Kävimme läpi vaalien ohjelman ja tsemppasimme toisiamme vaaleja varten.

x x x

Sain 16.9. vierailla Liedon Vanhalinnan rotareissa. Paikalla oli parikymmentä aktiivia mutta myös heidän puolisoitaan. Pohdimme sitä, miten kapinoida ikääntymistä vastaan. Kaiken lopuksi mietimme onnellisuutta. Tutkimusten mukaan onnellisuuden tärkeimpiä tekijöitä on sosiaalisten suhteiden määrä ja intensiivisyys.

Yksinäinen ihminen on kuin kaivossa. Kauhajoen tragedian yhteydessä surmaajan kaivo on ollut syvä. Miten toisiamme voisimme auttaa? Jospa jokaisella suomalaisella olisi edes yksi ystävä, lähimmäinen. Ensin rakastavat ja jaksavat vanhemmat, lapsena leikkikavereita, koulussa ja aikuisena ystäviä. Ja iäkkäänä riittävästi yhteisöllisyyttä, ettei kukaan vanhetessaan jäisi yksin. Tätä kaikkea ei mitenkään voi saada poliittisilla toimilla vaan siihen tarvitaan meitä jokaista. Koko elämämme ajan. Yhteiskunta voi kuitenkin tukea kaikkea tätä. Siihen on pyrittävä kaikin keinoin.

x x x

Tänään 25.9. saimme kunnallisvaalien ehdokasnumerot. Oma kunnallisvaalien ehdokasnumeroni on 300. Helppo muistaa!

Olen tavattavissa ennen vaaleja useaan otteeseen. Seuraa kalenteria, lehtimainoksia ja tule tapaamaan.