Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Kesäterveisiä!

Suomi voitti Davis Cup maaottelun Monacoa vastaan heinäkuussa. Ottelut käytiin aurinkoisessa Naantalissa. Voiton takuumiehinä oli mm. Henri Kontinen (vas.), joka tässä pelaa nelinpeliä Harri Heliövaaran kanssa.

Porin Jazzit vietettiin aurinkoisessa säässä. Pori muuttuu Jazzien aikana kuin toiseksi kaupungiksi. Jazzkatu oli täynnä jos jonkilaisia putiikkeja.

Jazzien lavan edessä esityksiä kuunteli parikymmentätuhatta kuulijaa.

Näinkin voi jazzia kuunnella puun varjossa lekotellen.

Porin kaupungitalo on arkkitehtuuriltaan kuin espanjalainen hieno linna.

Aurinko paistaa lämpimästi ja leppoisa länsituuli viilentää puuhailua ja klapien hakkaamista. Kesäloma on hyvä keksintö, jonka työnantajat tarjoavat työntekijöilleen. Kesäloma on tarkoitettu virkistäytymiseen, jotta sen jälkeen taas jaksettaisiin tehdä töitä. Saahan loman ajalta palkan ja vielä kesälomarahankin, ellei sitä ole vaihtanut loman pidennykseen.

Naantalissa järjestettiin hieno tennistapahtuma, kun Suomi kohtasi Monacon Davis Cupin maaottelussa. Suomen tennisässä Jarkko Nieminen oli vielä ranneleikkauksen jälkeen toipilaana, ja näin vastuu jäi nuoremmille pelaajille. Henri Kontinen (19 v.) ja Henri Laaksonen (17 v.) hoitivat vastuunsa erinomaisesti. Suomi voitti kolme kaksinpeliä ja hävisi yhden. Vaikka nelinpeli menikin Monacolle, Suomi voitti maaottelun 3-2 ja kohtaa jatkossa Kyproksen. Toivottavasti Jarkko Nieminen on silloin jo kunnossa. Turkulainen ja naantalilainen tennisväki hoitivat tapahtuman hienosti ja aurinkoinen sää kruunasi tapahtuman.

15.7. sain olla mukana Porin Jazzien ohessa järjestetysstä Suomi Areenassa. Paneelin aihe oli Terveeksi verkossa - muuttaako uuri teknologia hyvinvointipalveluja. Johtopäätös oli, että netti voi auttaa merkittävästi monissa asioissa, mutta ei korvaa potilaan ja lääkärin kohtaamista. Aurinkoinen saa oli houkutellut Porin kaupungintalon pihalle oivan joukon kuulijoita.

x x x

Vaikka kesä on kauneimmillaan, en voi jo olla ajattelematta syksyn tulevia koitoksia.

Sikainfluenssa tietysti mietityttää. Se saattaa sekoittaa Suomen jo elo-syyskuussa. Eniten huolettaa työnantajien valmistautuminen. Mitä paremmin tuotantolaitokset ja palvelut ovat varautuneet influenssapandemiaan, sitä paremmin Suomi selviää taloudellisesti jaloilleen kun pandemia on ohi. Nyt on myös hyvä harjoitella ennustettua pandemian toista aaltoa varten, joka tullee keskitalvella.

Turun kaupungin ensi vuoden budjetti tullee olemaan tämänvuotista budjettia kireämpi. Sen suunnittelu alkaa heti elokuussa. Sosiaali- ja terveystoimen budjetti on 650 miljoonaa euroa, joka pitää suunnitella huolella.

Peruspalvelutoiminnon johtaminen ja organisaatio tulee esille heti elokuussa, kun pohditaan auki olevan peruspalvelujohtajan tehtävien täyttämistä tai hoitamista.

Eduskunnan kesäkuussa hyväksymä palvelusetelin käytön laajentaminen terveydenhuoltoon edellyttää sen laajuuden tarkkaa määrittämistä.

Turun kaupunki pohtii myös suhdettaan sairaanhoitopiiriin. Vaikka palvelujen osto näyttää vähentyneen, kustannukset pysyvät silti samana. TYKS:n yksiköiden korkealaatuisen toiminnan turvaaminen on tärkeää, mutta onko sairaanhoitopiiri todella hakenut rationalisointikohteita samalla tavalla kuin Turun kaupunki. Ongelmia näyttää olevan erityisesti muualla kuin sairaanhoidon puolella. Rahaa pohjattomasti nielevän U-sairaalan kohtalo pitää selvittää pikimmiten. Samoin pitää aloittaa Paimion sairaalan tulevan toiminnan sekä psykiatrisen sairaalahoidon kokonaisuuden miettiminen.

Turun kaupungilla on pitkälti toistatuhatta toimipaikkaa ja –kiinteistöä eri puolilla kaupunkia. Tiukan talouden aika on nostanut kiinteistöjen ja varastojen toiminnan rationalisoinnin esille. Palvelut todennäköisesti paranevat kun eri hallinnonalojen toimintoja yhdistetään samoihin keskuksiin, asioiminen helpottuu ja samalla saavutetaan kustannussäästöjä. Tämä on pitkä urakka, joka on aloitettava mahdollisimman pian.

x x x

Lomaa on kuitenkin vielä jäljellä pari viikkoa, joten se aika olisi varmaan syytä vielä rauhoittaa. Tosin tänään luin uutisen, jossa todettiin suomalaisten tekevän työtään entistä enemmän myös lomalla.

Aurinkoista kesää kaikille!