Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Kiireinen lokakuu: Kirjamessuilla, Huittisissa, Tukholmassa ja radioaalloilla

Lokakuu on kulunut todellisessa kiireessä. Kansanterveyslaitosta evaluoidaan ulkomaisten ja kotimaisten evaluaattorien voimin. Infektiotautien osastoja syynättiin lokakuun alkupuolella parin päivän ajan.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä on tehty budjettia. Kirkkoneuvosto, jossa istun kirkkovaltuuston puheenjohtajan ominaisuudessa, hyväksyi lokakuun alussa budjettiesityksen, joka meni lausuntokierrokselle seurakuntiin. Hyvästä verokertymästä huolimatta budjettia pidetään kurissa. Runsas kirkosta eroaminen johtaa vääjäämättä rahoitusvaikeuksiin koko kirkossa. Turussa kirkosta eroaa runsas prosentti joka vuosi, Tuomiokirkkoseurakunnassa jopa 1,8 prosenttia.

Kirjamessuilla seisoin Turun seurakuntien standillä ja jaoin kirjanmerkkejä. Tuli nostalginen olo, kun muisteli eduskuntavaalien aikaa. Tapasin niin monia ystäviä ja tuttavia, jotka ottivat esille vaalit. Mukavia muistoja, vaikken nyt eduskunnassa istukaan.

Ylimmässä kuvassa partioystäväni Aukusti pitämässä radioyhteyksiä partiolaisiin ympäri maailmaa. Toiseksi ylinnä kirkkoneuvosto pohtii budjettia. Keskellä olen WSOY:n kirjakaupassa Helsingissä ja esittelen ylpeänä Heippa - täällä bakteeri! -kirjaa. Toiseksi alinna avohoidon antibioottien käyttöä tutkivan MIKSTRA-työryhmän kokous - erinomaiset työtoverini Ulla-Maija ja Marjukka vain hymyilevät, kun yritän puheenjohtajana pitää kuria nuijaa heiluttamalla. Alinna kuvassa on Elisa, joka soittaa Bruchin viulukonserttoa Turun konservatoriolla.

Sain vierailla kolmen Kansallisen senioripiirin yhteisessä tapaamisessa Huittisilla. Kerroin siellä ikääntymisestä ja miten sitä voi hidastaa. Paikalla oli kolmisensataa senioria. Olisi ollut mukava vielä rupatella seniorien kanssa, mutta kiire vei takaisin Turkuun.

Hyvä ystäväni Sirpa Jalkanen astui Turun yliopiston immunologian professorin virkaan. Lokakuun 10. päivä oli hienot virkaanastujaiset ensin Akatemian talolla ja sitten illallinen Brinkkalan talossa. Sirpa on yksi kaikkein menestyneimmistä suomalaisista tutkijoista. Hän on saanut merkittäviä palkintoja ulkomaita myöten, mm. pohjoismaisen pikkunobelin Anders Jahren palkinnon. On hienoa, että meillä Turussa on tällaisia huippututkijoita. Sirpa muuten valittiin joku vuosi sitten Helsinkiin professoriksi, mutta hän kuitenkin halusi jäädä Turkuun.

18-19.10. olisi Tukholmassa Euroopan tartuntatautiviraston ensimmäisessä tieteellisessä kokouksessa. Paikalla oli useita satoja alan tutkijoita ja virkamiehiä mm EU:sta ja Euroopan Parlamentista. Infektiot ovat nostamassa päätään, niinkuin viime päivien uutiset uudesta Clostridium difficile -bakteerikannasta, johon on Suomessakin nyt menehtynyt kolme henkeä. Bakteeri on tullut jäädäkseen ja edellyttää tiukkoja hygienisiä toimenpiteitä sairaaloilta. Vaalien aikana vaatimani sairaaloiden hoidon laadun kontrollointi ja potilaiden saaminen pois käytäviltä ovat välttämättömiä toimenpiteitä. Muuten pöpö leviää hallitsemattomasti.

Lokakuussa julkaistiin uusi kirjani Heippa - täällä bakteeri! Se on saanut paljon huomiota. Hesarissakin oli eilen mainos. Kuulin, että Oulussa kirja on ostettu jokaiseen päiväkotiin. Kirjassa on Irmeli Matilaisen sanomattoman hieno ja veikeä kuvitus. Pidän eniten Sulevista, ukkelista, joka niin mielellään neuvoo lapsia.

Lokakuun kolmantena viikonloppuna oli jälleen partioradioamatöörien Jamboree on the Air. Sain työskennellä Suomen pääasemalta OF50JOTA (OF= Suomen tunnus itsenäisyyden 90. juhlavuotena, nyt oli kyse 50. radiojamboreesta ja JOTA tarkoittaa Jamboree on the Air tapahtumaa). Yhdessä Aukusti Rantasen kanssa pidimme satoja yhteyksiä ympäri maailmaa.

26.10. sain kertoa Turussa iäkkäiden ihmisten kohtaamispaikka Poijussa ainakin sadalle ihmiselle Miten torjun masennusta? Kuulijat olivat aktiivisia ja kysyivät kymmeniä kysymyksiä. Hieno paikka tuo Poiju!

30.10. kuvasimme TV2:n Akuuttia. Aiheena oli ruokaturvallisuus. Yhdessä Funktionaalisten elintarvikkeiden tutkimuskeskuksen Marin ja Sepon kanssa oli todella kiva fiilis. Mari oli pilaannuttanut kymmeniä erilaisia ruokia ja niitä sitten yhdessä pällistelimme ja kommentoimme kameroiden edessä. Kiva nähdä millainen ohjelmasta tulee.

Lokakuu ja marraskuu ovat tulosneuvotteluiden aikaa. Pääjohtaja tulee evaluoimaan meidät marraskuun loppupuolella. Yhteenvetoja tehdään ja toimintasuunnitelmia väsätään. Samaan aikaan teemme työtä suomalaisten terveyden suojelemiseksi tarttuvilta taudeilta.