Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Kuntoilua maltilla mutta säännöllisesti

Hiljattain julkaistiin tanskalainen tutkimus, jonka mukaan kuntoilijan ei kannata juosta kovaa ja pitkään vaan hölkätä rauhallisemmin kohtuullisia matkoja. Tämä ei oikeastaan ole yllätys, sillä jo kauan on tiedetty, että fyysisen harjoittelun terveyshyödyt eivät lisäänny loputtomiin harjoittelun lisääntyessä.

Tässä tanskalaisten tutkimuksessa parhaaksi osoittautui hölkkä kolmasti viikossa. Sopiva hölkkäaika oli puolesta tunnista kolmeen varttiin kerralla. Terveysvaikutukset eivät tule viikon tai edes kuukauden hölkkäilyn tuloksena vaan sen pitää olla pysyvää ja muodostua osaksi elämää.

Niille jotka eivät pysty hölkkäämään on myös hyviä uutisia. Nimittäin kaikki liikunta, pienikin, on pelkästään hyväksi. Lähdetään vaikka istumisesta. Kannattaa nousta ylös ainakin kerran tunnissa ja olla jalkeilla pari kolme minuuttia. Tällä pienellä liikkumisella on jo huomattavan edullinen vaikutus elimistöön. Jos istuu koko päivän, näitä ylösnousuja pitäisi olla säännöllisesti.

Jokapäiväisessä elämässä kannattaa mahdollisimman usein valita vaihtoehto, joka laittaa liikkeelle. Valitse siis tavalliset portaat hissin tai liukuportaiden sijaan. Jos mahdollista, korvaa autolla ajaminen kävelyllä tai pyöräilyllä. Hissin tai auton käyttöä ei tietenkään ole syytä kieltää, mutta mitä useammin liikut sitä parempi.

Kuntoliikunnan osalta tiedetään, että lyhyetkin rupeamat edistävät terveyttä. Oli se sitten punttien nostoa, jumppaa, kävelyä tai hölkkää. Nostamalla joka päivä käsipuntteja 10-20 kertaa tai vaikkapa vain nousemalla tuolista 5-10 kertaa peräkkäin, edistät jo terveyttäsi. Jos 2-3 tunnin viikoittainen hölkkä tapahtuu 10 minuutin jaksoissa, sillä on lähes samanlaiset positiiviset terveysvaikutukset kuin jos liikuntaa tehtäisiin puoli tuntia kerrallaan. Mutta jälleen, näitä 10 minuuttisia pitäisi tehdä säännöllisesti ja riittävästi.

Lihasten kunto on tärkeä tekijä torjuttaessa yhtä yleisimmistä nykyajan terveysuhkista, kakkostyypin diabetesta. Vaikka olisi hiukan ylipainoakin, hyvä lihaskunto on diabetekselta suojaava tekijä. Lihaskuntoa saadaan parhaiten liikkumalla monipuolisesti. Parasta on, jos liikkumisesta saa vielä mielihyvääkin. Sitä saa parhaiten liikkumalla toisten kanssa.

Ai että miten minä itse liikun? Kerran pari viikossa yritän pelata pallopelejä, käyn äijäjumpassa ja kotona jumppaan sekä nostelen käsipuntteja. Säännöllisyys on haaste. Sitä edistävät kaverit. Jos joutuu olemaan kerran tai pari pois, niin kaverit alkavat heti ihmetellä, että missä äijä on ollut kun ei ole näkynyt.