Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Mistä tietoa vanhusten hoidosta - vanhuksilla kiinalainen laihdutuskuuri?

Maanantaina 8.9. järjestettiin Turun Seudun Vanhustuki ry:n tilaisuus Ruusukorttelissa. Illan aiheena oli Miten hoidamme vanhuksemme tulevaisuudessa?

Paikalle oli saapunut lähes 150 asiasta kiinnostunutta kaupunkilaista. He tenttasivat eri puolueiden edustajista koostuvaa paneelia. Olin mukana Kokoomuksen edustajana. Olen myös ollut jo jonkin aikaa Turun Seudun Vanhustuki ry:n jäsen.

Turun väestöstä 2.2% on yli 85-vuotiaita, kun suurissa kaupungeissa luku on keskimäärin 1.5%. Samalla tavalla yli 65-vuotiaita on Turussa enemmän, 17.3%, kuin muualla suurissa kaupungeissa, 13.4%. Tästä huolimatta perusperiaatteena pitää olla, että iäkkäitä kaupunkilaisia hoidetaan kunnialla.

Useissa puheenvuoroissa ihmeteltiin, mistä saa tietoa Turun kaupungin palveluista. Yksi vastaus on Poijusta, joka on Humaliston- ja Puutarhakadun kulmassa sijaitseva palvelukeskus. Ja tietoa saa tietysti myös Turun Seudun Vanhustuen puhelimesta. Mutta voisiko Turun kaupungin terveydenhuoltoon saada palvelupuhelimen tätä varten? Toisaalta kaikkien iäkkäitä palvelevien kaupungin työntekijöiden tulisi tietää perusasiat. Ainakin se, mistä voi kysyä.

Toinen asia, jota en ole koskaan ymmärtänyt, liittyy kaupungin palveluihin. Miksi iäkkään ihmisen luona vierailee monta henkilöä, joista yksi tekee yhtä ja toinen toista. Omia appivanhempiani on auttanut Birgitta, joka on yksityisen kotiapufirman palveluksessa. Birgitta tekee kaikki tarvittavat työt siivouksesta kaupassakäyntiin eli juuri sitä mitä tarvitaan. Iäkkäitä kaupunkilaisia pitäisi myös pyrkiä tukemaan tarpeen mukaan. Joku tarvitsee sitä, toinen tätä. Joustavuus on kaiken toiminnan alku. Palvelusetelit ovat erinomainen apu monille vanhuksille.

Omaishoitajien tukirahat ovat Turun kaupungilta loppuneet kesken vuoden. Tähän epäkohtaan pitää ilman muuta puuttua. Omaishoitajat ovat erittäin tärkeä voimavara iäkkäiden huolenpitäjänä mutta myös kaupungin varojen säästäjänä.

Lisäksi tilaisuudessa oltiin huolissaan hoitajien jaksamisesta ja lääkärien riittävyydestä sekä iäkkäiden terveyden edistämisestä.

Kaksi tuntia meni nopeasti. Loppuun referoin juuri samana päivänä uutisoitua tutkimusta, jossa todettiin laitoksissa olevien vanhusten aliravitsemuksen syyksi se, ettei kukaan ole syöttämässä apua tarvitsevia vanhuksia. Tulee mieleen kiinalainen laidutuskuuri. Syödään yhdellä puikolla niin paljon kuin jaksetaan. Ovatko vanhuksemme kiinalaisella laihdutuskuurilla?