Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Miten torjua masennusta?

Julkaistu Turun Sanomien Tietopulssi-liitteessä 9.9.2007.

Masennus on suomalaisten tärkeimpiä terveysongelmia. Masennuksen hoito on lääkärin tehtävä, mutta me voimme itsekin tehdä paljon masennuksen torjumiseksi.

Masennus on tunnetila, joka tulee meille kaikille tutuksi pettymysten ja menetysten yhteydessä. Onneksi se on yleensä ohimenevää. Varsinaisesta masennuksesta puhutaan, kun päivittäinen alakuloinen mieliala on kestänyt pitempään, yleensä yli kaksi viikkoa.

Suru, muutokset. epävarmuus ja stressi altistavat masennukselle, etenkin jos olemme perimältämme herkkiä. Lievää masennusta esiintyy 10-15 prosentilla ja vakavaa noin 5 prosentilla suomalaisista. Masennus ei ole Suomessa lisääntynyt, mutta sen merkitys on kasvanut. Työelämä on koventunut, ja masennuksen takia myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on kaksinkertaistunut 1990-luvun aikana.

Masennuksen sanotaan johtuvan siitä, että elämäntapahtumien summavaikutus ja pitkittynyt stressi estävät aivojen luontaista palautumis- ja uudistumiskykyä.

Hakeudu muiden pariin

Ihminen on luotu elämään toisten ihmisten kanssa. Kannattaa pitää yhteyttä sellaisiin ihmisiin, jotka valavat sinuun voimaa eivätkä ime sitä. Yhdessäolo on hyvää terapiaa ja masennuksen ennaltaehkäisyä. Puhu aviopuolisosi, perheesi ja ystävien kanssa huolistasi.

Ole utelias! Jokainen ikä tarjoaa jotain ennen kokematonta. Opi uusia asioita! Iäkkäämpiä kannustaa tieto, että oppimiskyky säilyy pitkään. Tee asioita, joista pidät tai olet aikaisemmin pitänyt.

Liikkuminen ehkäisee masennusta Älä liiku pelkästään siksi, että laihtuisit tai kunto nousisi vaan siksi, että nautit siitä. Liikkuminen yhdessä ystävän tai ystävien kanssa on erinomainen vaihtoehto.

Hoida itseäsi

Syö terveellisesti ja sopivasti, ei kuitenkaan liikaa. Muista kasvikset ja vihannekset, täysjyväleipä, kasvislevitteet ja rasvaton maito, kala kahdesti viikossa ja vähäsuolaiset ruoat. Hetken herkuttelukin pitää sallia. Alkoholin käytössä on aina vaara, että se johtaa ongelmiin.

Auta muita voimiesi mukaan. Loputon uhrautuminen kuluttaa pian voimat loppuun ja saattaa johtaa masentumiseen.

Pessimistinen suhtautuminen itseensä on opittu tapa, josta voi vähitellen vapautua. Läheisen tuki on tärkeä, kun pyritään kehittämään tervettä itsetuntoa.

Masennusta kannattaa hoitaa

Jos tunnet tarvitsevasi apua, hakeudu lääkärin hoitoon äläkä jää odottamaan. Varhainen taudinmääritys sekä hoito nopeuttavat paranemista ja ehkäisevät masennuksen uusiutumista.

Masennusta hoidetaan lääkkeillä ja vuorovaikutushoidolla, joka voi olla terveydenhuollon järjestämää ryhmäterapiaa, keskusteluhoitoa tai järjestöjen tarjoamaa tukitoimintaa.

Jos lääkäri ehdottaa lääkitystä, älä kaihda sitä. On myös hyvä tietää, että lääkehoito keskeytetään usein liian aikaisin. Siksi hyvä hoitosuhde lääkäriin on tärkeä.

Läheiset tärkeässä asemassa

Läheisten ymmärtävä asenne auttaa masentunutta. Masennus ei kuitenkaan parane kehotuksella ryhdistäytyä. Masentunut ei myöskään aina osaa ilmaista tunteitaan ja toiveitaan, jolloin läheiset eivät osaa auttaa. Monasti kuitenkin riittää kuunteleminen, läsnäolo ja myötätunto. Aina ei tarvitse osata vastata viisaasti. Masentuneille yksin jääminen on usein pelottavaa, siksi on tavattoman tärkeää, että vierellä on toinen ihminen.

Koska masentuneista valtaosa paranee, kannattaa aina hakea apua. Terveydenhuollon lisäksi mielenterveyden alan järjestöt tarjoavat monipuolista apua. Masentuneiden omaisillekin on olemassa tukiverkostoja ja omaisryhmiä.

Pentti Huovinen

lääkäri, professori