Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Nälkäpäivä - Orionin 90 v juhla - Valtion tuottavuusohjelman kiemurat

Sain mahdollisuuden osallistua Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäiväkeräykseen 20.9. Turun kauppatorilla. Niin monet tutut tulivat tervehtimään ja tukivat SPR:n toimintaa. Kiitos mielenkiintoisista ja mukavista keskusteluista.

Oli ajan hengelle kuvaavaa, että hyvin voivat liituraitaliikemiehet kulkivat poikkeuksetta ohi. Sen sijaan iäkkäämmät ja selvästi yhteiskunnan vähäosaiset antoivat auliisti roponsa nälkäpäivän hyväksi. Tämähän tietysti on jo ammoin tiedetty.

x x x

Minut oli kutsuttu Lääketehdas Orionin 90-vuotisjuhlaan puhumaan. Muina puhujina olivat eduskunnan puhemies Sauli Niinistö, valtiovarainministeriön kansaliapäällikkö Raimo Sailas ja Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, sekä Helsingin ja Uudemaan sairaanhoitopiirin tuore toimitusjohtaja Kari Nenonen. Hyvässä seurassa siis oltiin.

Sain mm. kertoa arvioita tulevan influenssapandemian kustannuksista. Pandemian kustannukset saattavat olla jopa 40 miljardia euroa vuodessa eli Suomen valtion budjetin luokkaa. Mitä tämä meille merkitsee? Kun pandemia tulee, kaikkien tulotaso laskee merkittävästi, ja sen myötä tietysti myös elintaso ja palvelut. WHO:n mukaan kyse ei ole siitä tuleeko pandemia vaan milloin se tulee.

x x x

Olen joutunut työssä pohtimaan valtion tuottavuusohjelman merkitystä. Valtiolla on tarkoitus supistaa henkilökuntaansa noin 10 %:lla vuoteen 2011 mennessä. Henkilötyövuosina se merkitsee 13 000 - 14 000 henkeä. Ajatus vähentämisestä on sinänsä hyvä. Tarkoitus on vähentää julkisen sektorin työväkeä, jotta sitä riittäisi yksityiselle sektorille.

Kuntasektorilla sosiaali- ja terveydenhuollon aloilla on töissä yli 400 000 henkeä. Valtion palveluksessa heistä on noin 2000. Eli pieni joukko on hankkimassa suurelle joukolle uutta tietoa ja toimintatapoja. Tai niinkuin Kansanterveyslaitoksen tarkoitus on suojella suomalaisten terveyttä.

Tästä 2000 hengen joukosta on satoja henkilöitä palkattu ulkopuolisella ja kilpaillulla rahalla eli EU:n, Suomen Akatemian ja TEKESin tutkimusapurahoilla. Hassuinta on se, että valtionvarainministeriö haluaa jättää nämä tutkimuslaitoksille tarkoitetut apurahat hakematta, jotta väki vähenisi. Tätä logiikkaa ei ymmärrä kukaan! Kaikki EU:lta takaisin saatu raha pitäisi olla ensisijainen tavoite. Toivottavasti järki lopulta voittaa.

En voi olla kertomatta, että eräälle valtion laitokselle sanottiin, että perustakaa yhtiö ja siirtäkää henkilöstöä sinne. Samat ihmiset tekevät samaa työtä valtion rahalla, mutta nyt osakeyhtiössä. Ja kaikki on hyvin. Ei ihme, että yliopistot haluavat säätiöidä toimintansa suojaan tällaiselta valtion kummalliselta toiminnalta.

Yläkuvassa muisto Tampereen reissulta, keskellä Lauri, Maija ja Hanna Pentin tukiryhmän kesätilaisuudessa Kavalton tilalla elokuussa ja alimpana Nötön kirkon hieno kirkkolaiva.