Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Nauramalla terveyttä

Milloin nauroit viimeksi? Samalla kun purskahdit nauramaan elimistössäsi käynnistyi useita terveyttä edistäviä reaktioita.

Naurun sanotaan olevan hyväksi sydämelle. Tiedetään, että hauskaa elokuvaa katsellessa koehenkilöiden valtimot laajenevat ja verenkierto paranee. Tämä perustuu tutkijoiden mukaan siihen, että mielihyvää tunnettaessa valtimoita supistavien stressihormonien eritys vähenee. Ikävää elokuvaa katsottaessa tällaista suotuisaa ilmiötä ei tapahdu. Tutkijat ovat verranneet kunnon naurun positiivista vaikutusta jopa juoksulenkkiin.

x x x

Reumatutkijat puolestaan ovat havainneet, että nauraminen vähentää elimistön haitallista tulehdusreaktiota. Tulehdusta säätelevät kymmenet eri välittäjäaineet. Niveltulehduksessa eräät sytokiinit ottavat ylivallan ja aiheuttavat särkyä sekä nivelten turpoamista. Tutkijoiden mukaan nauraminen vähentää merkittävästi tärkeimpien tulehdusta voimistavien sytokiinien vaikutusta. Tutkijat ehdottavatkin naurun ottamista mukaan tulehdustautien hoidon tueksi.

Naurun tiedetään lievittävän myös allergisia oireita. Yksi selitys tälle voisi olla iholle erittyvissä kemiallisissa yhdisteissä. Japanilaisten tutkijoiden mukaan allergisesta ihottumasta kärsivillä on dermisiini –nimistä tulehdusta vähentävää yhdistettä iholla normaalia vähemmän. He havaitsivat, että hauskan elokuvan katsominen lisäsi merkittävästi dermisiinin määrää ja rauhoitti ihon ärsytystä.

x x x

Sanotaan, että aika kultaa muistot. Mukavat tapahtumat jäävät usein parhaiten mieleen ja ikävätkin asiat pyritään tulkitsemaan, jos vain mahdollista, parhain pain. Tällainen ihmisen ominaisuus saattaa olla merkittävä terveyttä edistävä tekijä. Tiedetään, että entisten hyvien aikojen muisteleminen ja esimerkiksi valokuvien katseleminen ystävien kanssa vähentää stressihormonien tasoja. Aivokuvauksella on todettu, että hyvät vitsit aktivoivat mielihyvälle reagoivaa aivojen aluetta ja samalla mielialaa kohentavien välittäjäaineiden eritys lisääntyy.

Mielihyvän kokemukset lisäävät onnellisuutta. Vaikkei ihmisen elämä voikaan olla pelkkää mielihyvää, elämässä olisi hyvä olla myös mukavia hetkiä. Useimmiten tähän tarvitaan toisia ihmisiä, joiden kanssa viihtyy. Jos joku nauraa yksinään, häntä helposti katsotaan nenän vartta pitkin. Sen sijaan on mitä luonnollisinta, kun kaksi ihmistä nauravat yhdessä.

Nauramisen suotuisat vaikutukset eivät ole mystiikkaa vaan perustuvat elimistössä mitattavissa oleviin tapahtumiin. On terveellistä nauraa. Kaiken tämän jälkeen ei ole vaikea uskoa, että nauru todellakin voi pidentää ikää.

Kolumni on julkaistu Pulssilehdessä ja on löydettävissä internet-sivulta Pulssilehti. Lehti ilmestyy myös Turun Sanomien liitteenä 3.5.2009