Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Opiskeluterveydenhuolto 30 v. - Tiedemessujen lavoilta - Kahvila Korva Turun torilla

Kirja- ja tiedemessuilla Kokoomuksella oli oma osasto, jossa ehdokkaat tapasivat turkulaisia.

Messujen Agricola-lavan keskustelua kuunteli parisataa messuvierasta.

Lavalla olivat kanssani professori Esko Valtaoja (vas) ja pääjohtaja Jussi Nuorteva (oik).

Turun kaupungin opiskeluterveydenhuolto vietti 30 vuotis-juhliaan 2.10. Se palvelee 11 600 opiskelijaa eli lähes puolta kaikista Turun opiskelijoista. He opiskelevat mm. ammattikouluissa ja ammattikorkeakoulussa.

Opiskelijoiden terveydenhuolto määritellään suosituksissa varsin kattavaksi toiminnaksi. Siihen kuuluu sairaanhoidon lisäksi myös ehkäisevä terveydenhuolto. Sain pitää juhlassa puheen ehkäisevän terveydenhuollon merkityksestä.

Mielenterveyden häiriöt ovat tärkeä osa opiskeluterveydenhuollon arkea. Kansanterveyslaitoksen tutkimusten mukaan 20-35-vuotiaista naisista joka neljäs kärsii nuoren aikuisikänsä aikana masennushäiriöstä, joka kuudes ahdistushäiriöstä ja 7% päihdehäiriöstä. Nuorilla miehillä päihdehäiriö on tärkein mielenterveyden häiriö, runsas 20% kärsii siitä nuoren aikuisikänsä aikana, masennuksesta kärsii joka kymmenes ja ahdistuneisuudestakin 8%.

Mistä tahansa syystä nuorella aikuisiällä johtuneesta mielenterveyden häiriöstä kärsii runsas kolmasosa miehistä ja lähes puolet eli 45 naisista. Tavattoman korkeita lukuja. Haasteita siis riittää opiskeluterveydenhuollossa.

x x x

Tiedemessut olivat tänä vuonna suositummat kuin koskaan aikaisemmin. Sunnuntaina 5.10. Agrocola-lavalla pääjohtaja Jussi Nuorteva haastatteli minua ja professori Esko Valtaojaa. Saimme kummatkin tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon viime keväänä. Paikalla oli satoja kuulijoita, kun keskustelimme tiedon julkistamisesta ja tieteen tekemisen yhteen sovittamisesta.

Lauantaina 4.10. tiedelavalla vastasimme dosentti Leena Tähtisen kanssa Tiede-lehden päätoimittajan Jukka Ruukin esittämiin kysymyksiin, jotka oli saatu lukijoilta tai saatiin paikan päällä kuulijoilta.

x x x

Kahvila Korva on avattu Turun torilla. Lauantaina 4.10. oli ensimmäinen päivystysvuoro. Oli mukava tunnelma. Paljon väkeä, eri puolueiden edustajia ja hyödyllisiä keskusteluja turkulaisten kanssa.

Tervetuloa tapaamaan ja keskustelemaan. Kalenterissa on merkitty aikoja jolloin olen Kahvila Korvassa.