Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Osaatko viettää lomasi oikein?

”Väsynyt tarvitsee lepoa. Loma-ajan alussa on levättävä. Tarkoitan ruumiillista lepoa, makaamista, pitkällään oloa hiljaisuutta ja rauhaa. Melkein koko viikko on varattava tuollaista täydellistä rentoutumista varten.”

Tohtori Helmi Jaakkimainen, Kotiliesi 1937

Mitä toivot kesälomalta? Saatko lomastasi sen mitä toivot ja tarvitset? Alatko työsi loman jälkeen uusin voimin? Näillä kysymyksillä tohtori Helmi Jaakkimainen haastoi 70 vuotta sitten Kotilieden lukijoita. Hyviä kysymyksiä edelleen.

Kirjoittaja pitää selvänä, että lomalle lähtijä on väsynyt ja haluaa nukkua. Hän kuitenkin epäilee, että loman viettäjät sortuvat nukkumisen sijasta heti suinpäin matkustukseen ja retkeilyyn. Tuntuuko tutulta?

Viikon makuulla olon jälkeen Jaakkimainen suosittelee virkistysharjoittelun lisäämistä eli uintia rannalla voimisteluineen ja aurinkokylpyineen sekä kävelyjä ja retkeilyä. Alussa retkien pitää olla lyhyitä ja luontoon on parasta mennä yksin. ”On laskettava vene tuntemattoman niemen taakse uuteen rantaan ja hiljaa silmät auki noustava uusia polkuja”.

Lomaan kuuluvat myös kirjat, mutta aivan toisenlaiset kirjat kuin mitä töissä joudutaan lukemaan. ”Vain siten pääsee oma sisäinen minäkin lomalle,” pohtii kirjoittaja. Vain näin voi saada uusia ajatuksia ja tuulettaa ajatuslokeroitaan, ”puhdistaa pölystä mielipiteitään, ja heittää ulos risaisia periaatteita, joita on luullut omikseen, ja jotka ovatkin olleet vain muualta tulleita lainatavaroita.”

Loma-ajan loppuessa ei saisi mennä rasittavalta matkalta suoraan työhön. Nimittäin loman loppuun pitää taas varata aikaa makuulla oloon, ei kuitenkaan niin kauan kuin loman alussa. Ilmeisesti päivä pari riittää. Perheenemäntiä tohtori Helmi Jaakkimainen lohduttaa: ”Levänneet jalat, levännyt mieli on kallisarvoisempi kuin hillopurnukat. Ne voi joku muukin säilöä, mutta lepuuttaa väsynyttä voi vain väsynyt itse.”

Pentti Huovinen, erikoislääkäri, professori

Kirjoitus julkaistu Turun Sanomien Tietopulssi-lehdessä 1.6.2008