Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Partiolaisten radiojamboree

Julkaistu Rannikkoseutu-lehdessä 24.10.2006

Jamboree on the Air eli partiolaisten radiojamboree kokosi 21.-22.10.2006 puoli miljoonaa partiolaista yli kymmenelle tuhannelle radioamatööriasemalle kautta maailman.

Suomessa oli radioaalloilla äänessä kolmisenkymmentä partioasemaa joista Suomen partiolaisten virallisia asemia neljätoista. Jamboreeasemiin tutustui viikonlopun aikana viitisensataa partiolaista.

Suomen pääasema, OH2JAM, oli Merimaskussa Turun Sinikotkiin kuuluvan Pentti Huovisen, OH1JP:n radioamatööriasemalla Iskolassa.

Radioyhteyksiä pidettiin Suomeen ja Eurooppaan, mutta kaukaisimmat partiolaiset tavattiin radion äärestä Argentiinasta, Brasiliasta ja Yhdysvalloista. Sattuipa mukaan harvinaisuus, radioasema Falkland-saarilta läheltä etelänapamannerta.

”Radiojamboree kokoaa kaikenikäiset radioiden ääreen. Nuorin radioaalloilla tapaamamme partiolainen oli 9-vuotias Matthew, Bostonista Yhdysvalloista. Vanhimmat partiolaiset olivat ylittäneet jo 80 vuoden iän”, kertoo Heikki ”Aukusti” Rantanen, OH3 IF, Tampereen Eräpojista.

Heikki Rantanen on vuonna 1972 toimintansa aloittaneen Suomen ensimmäisen partiolaisten radioamatöörikerho Titarin perustajajäsen. Hän ja Pentti Huovinen ovat olleet partioradioamatöörejä vuodesta 1970 lähtien.

Lokakuun kolmantena viikonloppuna vietettävä partiolaisten radiojamboree pidettiin tänä vuonna 49. kerran.