Pentti Huovinen

Vanhat artikkelit

Pentti Huovinen ja Heikki Ylikangas saivat Warelius-tietokirjailijapalkinnot

Suomen tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinnot on myönnetty professori, erikoislääkäri Pentti Huoviselle ja emeritusprofessori Heikki Ylikankaalle. Warelius-palkinnot ovat suuruudeltaan 12 000 euroa. Palkinnot jaettiin Sastamalassa Vanhan kirjallisuuden päivien yhteydessä 28. ja 29. kesäkuuta.

Pentti Huovinen (s. 1956, asuu Turussa) toimii Turun yliopiston bakteeriopin professorina sekä tutkimusprofessorina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Hän on kirjoittanut mikrobiologian ja infektiotautien oppikirjoja sekä julkaissut useita lääketieteen ja mikrobien maailmaa kansanomaistavia tietokirjoja, kuten lastenkirjan Heippa – täällä bakteeri!. Palkintolautakunta kiittelee, kuinka tietokirjailijana Huovinen on jokaisen suomalaisen omalääkäri. Lisäksi perusteluissa muistutetaan, että sanaseppo lääkäri voi toteuttaa yhteiskuntavastuutaan ja noudattaa Hippokrateen valaa myös kansanomaistamalla lääketiedettä.

Heikki Ylikangas (s. 1937, asuu Helsingissä) on tullut tunnetuksi kirjoistaan Härmän häjyt ja Kauhavan herra, Nuijasota sekäKäännekohdat Suomen historiassa sekä Tie Tampereelle. Teoksissa näkyvät hänen eteläpohjalainen taustansa sekä toimiminen oikeushistorian (1976–1992) ja Suomen historian (1992–2001) professorina Helsingin yliopistossa. Palkintolautakunta toteaa, että Ylikankaan näkemys Suomen historiasta on osa suomalaista yhteiskunnallista keskustelua. Lautakunta kiittää myös sitä, kuinka Ylikangas näyttää tuotannollaan, miten historiateos voi käsitellä eettis-poliittisia kysymyksiä ja miten se voi toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Pentti Huoviselle palkinto luovuttiin yhdistyksen kesäpäivän ohjelmassa torstaina 28. kesäkuuta suomalaisen kirjan museossa Pukstaavissa. Heikki Ylikangas palkittiin Vanhan kirjallisuuden päivän avajaisissa perjantaina 29. heinäkuuta klo 10.30. Palkinnot jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Markku Löytönen, palkintolautakunnan puheenjohtaja Anna Kortelainenja palkintolautakunnan jäsen Matti Leinonen.

Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Warelius-palkinto on yhdistyksen merkittävin tunnustus.

Suomen tietokirjailijat ry:n palkintoperustelut ovat kokonaisuudessaan seuraavat:

Pentti Huovinen:

Professori Pentti Huovinen on tietokirjailijana jokaisen suomalaisen omalääkäri, sillä hän on julkaissut mittavan määrän kansantajuista tietoa terveydestä ja sairauksista, erityisesti infektiotaudeista.

Kyselytutkimusten mukaan monet lääkärit pitävät ongelmallisena sitä, että potilas saattaa tulla vastaanotolle internetin keskustelupalstalta löydetyn, valmiin diagnoosin kanssa. Julkaisemalla luotettavaa, tutkittua ja ymmärrettävää tietoa Pentti Huovinen on ollut potilaan kritisoimisen sijasta tarjoamassa hyvää ja asiallista vaihtoehtoa. On kaikkien etu, että maallikot ovat kiinnostuneita terveydestä ja sairastamisen ennaltaehkäisystä ja sairauden mahdollisesti koetellessa sen hoitamisesta ja parantamisesta.

Juuri tätä Huovinen on työllään ollut merkittävästi edistämässä, sillä hänen teoksensa edistävät maallikon ja potilaan tietoisuutta. Maallikoillekin tarjoutuu mahdollisuus hyvään yleissivistykseen lääketieteestä. Hyvän lääketieteellisen tietokirjan lukeminen ja sen korkeaan laatuun perehtyminen ehkäisee jo sinällään vääriä käsityksiä ja tarpeettomia pelkoja, sillä asiatekstiin perehdyttyään maallikko ei enää niin helposti kallista korvaansa hölynpölylle.

Pentti Huovinen kirjoittaa, esitelmöi ja kolumnoi aktiivisesti, ja osoittaa siten, että sanaseppo lääkäri voi toteuttaa yhteiskuntavastuutaan ja noudattaa Hippokrateen valaa myös kansanomaistamalla lääketiedettä.

Lisäksi Huovisella on kutsumus kirjoittaa lapsille. Hänen teoksensa Heippa – täällä bakteeri (2007) kertoo bakteereista niin monipuolisesti ja eloisasti, että aikuinen lukee mielellään lapsensa olan yli. Arkiset ilmiöt saavat nasevat selityksensä ja taustansa ilman vanhanaikaista pelottelua tai valistussaarnaa. Kuten Huovinen lastenkirjassaan kirjoittaa: "Ihmisessä on satoja ellei tuhansia erilaisia bakteereja. Niistä voi löytyä mitä ihmeellisimpiä asioita. Siksi tarvitaan tutkijoita, jotka jaksavat katsoa mikroskooppiin ja tutkia kaikkia bakteereita ja viruksia laboratoriossa" ‒ ja palkintolautakunta jatkaa: "sekä kirjoittaa niistä meille".

Heikki Ylikangas:

Emeritusprofessori Heikki Ylikangas on yksi Suomen tunnetuimpia ja luetuimpia historioitsijoita, joka tutkii ja kirjoittaa ainutlaatuisen vaikuttavalla tavalla.

Ylikankaalla on ollut rohkeutta tarttua kipeisiin ja poleemisiin aiheisiin, kuten sisällissotaan, talvisodan rauhantekoon ja jatkosodan loppuvaiheisiin. Hän on tutkinut niitä pelkäämättä kovaäänisiäkään intressiryhmiä ja niiden painostusta ja julkaissut tutkimustuloksensa loisteliaasti kirjoitettuina teoksina. Hän ei pyri liehakoimaan lukijan käsityksiä, vaan ottaa lukijan mukaan päättelyketjuihin. Ylikangas argumentoi avoimesti ja vakuuttavasti lukijoilleen – tai kuten hän tietokirjallisuutta seuraavia ja lukevia suomalaisia kauniisti kutsuu, "suurelle lukevalle yleisölle". Rankastakin aiheesta sukeutuu älyä ja tunteita stimuloiva lukunautinto.

Ylikankaalla on kyky tehdä oikeutta historian draamalle sekä suuressa yhteisöllisessä että pienessä yksittäisen ihmisen mittakaavassa, ja se antaa hänen teoksilleen erityistä koskettavuutta ja unohtumattomuutta. Tie Tampereelle (1993) on tietokirjallisuuden klassikko, jossa tutkija onnistuu kirjoittamaan sekä järjellä että sydämellä. Myös Ylikankaan teokset suomalaisesta rikos- ja oikeushistoriasta ovat hyvä osoitus siitä, että mitä enemmän tiedämme menneestä, sitä paremmin saatamme ymmärtää nykypäivää.

Ylikankaan näkemys Suomen historiasta on osa suomalaista yhteiskunnallista keskustelua. Tietokirjailijana Ylikangas on myös eräänlainen omatunto, joka muistuttaa, että historioitsijalla on tärkeämpiäkin tehtäviä kuin pohtia, miten päin istua norsunluutornissaan. Ylikangas näyttää tuotannollaan, miten historiateos voi käsitellä eettis-poliittisia kysymyksiä ja miten se voi toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Lisätietoja:

Katri Maasalo, tiedottaja, Suomen tietokirjailijat ry

puh. 050 346 2787

katri.maasalo@suomentietokirjailijat.fi

www.suomentietokirjailijat.fi