Pessimististä optimistiksi
08.11.2011
Tutkijat ovat pitkään olleet kiinnostuneita positiivisen elämänasenteen ja terveyden yhteyksistä. Optimistit toipuvat paremmin kirurgisista leikkauksista ja heidän immuunivasteensa toimii tehokkaammin. He myös elävät pitempään, vaikka heillä olisi sydänsairaus, munuaisvika tai syöpä. Pessimismi ja stressialttius vaikuttavat sen sijaan päinvastoin.
Lapsuuden kokemukset näyttävät vaikuttavan stressinsietokykyyn ja negatiivisten tunteiden käsittelyyn. Vanhempien antama huolenpito ei suojaa stressaavilta kokemuksilta pelkästään lapsuudessa vaan myös myöhemmin aikuisiässä. Lapsi tarvitsee aikuisen ihmisen läheisyyttä ja pysyvää turvallisuuden tunnetta. Vaikka lapsi olisi temperamenttinen, hyvä hoiva voi auttaa lasta kasvamaan stressiä sietäväksi aikuiseksi. Kasvaessaan lapsi tarvitsee stressiä ja pettymyksiä, ja turvallisen aikuisen lähellä ne opitaan hallitsemaan.
Mutta vaikka kuinka olisi synnynnäinen optimisti, negatiiviset kokemukset voivat horjuttaa elämänuskoa. Kun epävarmuus, suru, pettymykset ja menetykset kasaantuvat, niiden aiheuttama stressi pitkittää aivojen luontaista palautumista ja uudistumista. Ihminen voi tulla alakuloiseksi ja usko tulevaisuuteen horjuu. Masennuksen hoidossa on tärkeä hakeutua lääkärin hoitoon. Mutta jokainen meistä voi myös itse edistää toipumistaan.
Säännöllinen liikunta parantaa merkittävästi stressinsietokykyä sekä verenkiertoelimistön ja hermoston toimintaa. Hyvää unta kannattaa tavoitella ja karttaa ehdoin tahdoin valvomista. Yöunen aikana elimistö korjaa monenlaisia vaurioita. Vaikkei ehkä heti tule ajatelleeksi, myös ruokavaliolla on merkitystä stressinsietokyvylle. Kalaruoan sisältämät rasva, muutkin kuin omega-3-rasvahapot, vähentävät stressin elimistölle aiheuttamia sydänvaurioita. Uskotaan lisäksi, että kalan rasvoilla on myös hermostoa ja mielenterveyttä suojaavaa vaikutusta. Runsaasti kasviksia sisältävä ravinto on epidemiologisissa tutkimuksissa todettu monin tavoin terveyttä edistäväksi. Lienee itsestään selvää, että alkoholin käyttö ei sovi stressin hallinnan keinoksi.
Pessimistin ja masentuneen paras apu on kuitenkin toinen ihminen. Rakastuessaan moni pessimisti muuttuu kuin taikaiskusta toiseksi ihmiseksi. Rakkautta ei tietysti voi väkisin synnyttää. On kuitenkin lohdullista tietää, että hyvillä ystävillä on merkittävä terveyttä suojaava vaikutus. Ystäviä ei välttämättä tarvitse olla useita, pari uskollista riittää. Uskonnollisen vakaumuksen terveyttä suojaavasta vaikutuksesta on lääketieteellisessä kirjallisuudessa keskusteltu runsaasti. Joidenkin mukaan tärkein vaikuttava tekijä on hengellisten yhteisöjen toimintaan liittyvä sosiaalinen aspekti. Toisten mukaan kyse on elämän tarkoituksen ja tulevaisuuden toivon löytämisestä. Toistuvasti on kuitenkin ihmetelty sitä, kuinka uskoon tuleminen on pelastanut alkoholismin aiheuttamasta kurimuksesta.
Tutkijoiden mukaan yksinäisen suurin este on pelko ottaa yhteyttä toisiin ihmisiin. Tämä pelon murtaminen on olennaista yksinäisyyden poistamiseksi. Tässäkin lähimmäinen voi toimia suurena apuna vieraillessaan toisen luona tai vetäessään yksinäisen mukaan johonkin harrastuspiiriin tai toimintaan. Eikä aina tarvita tätäkään. Toisten ihmisten ystävällinen hymy ja tervehdys voivat tuoda hyvän mielen koko päiväksi.
Pentti Huovinen
Professori
Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri
Kirjoitus on julkaistu Tietopulssi -lehden numerossa 5/2011 sivulla 15.
Heading not set...
- Elämme hämmentäviä aikoja
- Vaarallisia terveisiä satojen vuosien takaa
- Ylistys silmälaseille
- Kulttuuri tekee onnelliseksi
- Kuntoilua maltilla mutta säännöllisesti
- Diginatiivien tulevaisuus tunteiden maailmassa
- Kunnallispoliitikko katsoo Ciceron peiliin
- Pidetään huolta koululaisten yöunesta
- Junien vessat – paluu menneisyyteen
- Voihan räkä!