Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Pitääkö probiootteja syödä?

Kuukausi sitten kuuntelin kiinnostuneena kahden tutkijan väittelyä infektioalan kongressissa Milanossa. Aihe oli hämmentävä: Ovatko probiootit kasvunedistäjiä ihmisillä? Tutkijat siis väittelivät siitä, voivatko probiootit nostaa käyttäjänsä painoa.

Probiooteiksi kutsutaan eläviä mikrobeita, joista on terveyshyötyä. Kaupoissa myydäänkin hyllymetreittäin jogurtteja ja juomia, joihin on lisätty probioottisia bakteereita. Probiooteilla on tutkitusti vaikutusta ihmisen elimistössä: immuunivaste ja suolen pinnan solut reagoivat niille monin tavoin aktivoitumalla. Tutkijat ovat osoittaneet probioottien muun muassa edistävän virusripulin ja antibioottiripulin paranemista sekä estävän atooppisen ihottuman kehittymistä pikkulapsilla. Hyötyä on osoitettu myös laktoosi-intoleranssissa. Eri bakteerikannoilla vaikutukset kuitenkin vaihtelevat suuresti.

Kasvunedistäjillä on perinteisesti tarkoitettu tuotantoeläinten painoa lisääviä kemikaaleja tai muita aineita. Kun antibioottien käyttö kasvunedistäjinä kiellettiin Euroopassa, ryhdyttiin etsimään tilalle uusia kasvunedistäjiä. Probiootit ovat osoittautuneet toimiviksi vaihtoehdoiksi esimerkiksi kanoilla ja sioilla.

Väittelyn probioottien vaikutuksesta aloitti tempperamenttinen, espanjalainen ravitsemustutkija Yolanda Sanz. Hän väitti, etteivät probiootit nosta ihmisen painoa. Runsaasta tieteellisestä kirjallisuudesta ei ole löytynyt todisteita siitä, että probiootit toimisivat kasvunedistäjinä ihmisillä. Hän kyllä totesi, ettei asiasta ole tehty kunnollisia pitkäaikaistutkimuksia.

Ranskalainen, vuolaasti puhuva infektiolääkäri Didier Raoult kävi puolestaan läpi eläimillä tehdyt probioottitutkimukset, ja esitti huolensa siitä, että jotkut probiootit voivat lisätä myös ihmisen painoa. Tosin hänelläkään ei ollut esittää tieteellistä näyttöä ihmisillä suoritetuista tutkimuksista.

Kun yleisöä pyydettiin äänestämään, kumpi väittelyn voitti, enemmän käsiä nousi professori Raoultille. Väittelyä kuunteli parisataa asiasta kiinnostunutta. Ovatko probiootit kasvunedistäjiä ihmisillä, jäi kuitenkin tieteellistä vastausta vaille. Lisää tutkimuksia tarvitaan.

Pitääkö meidän sitten syödä probiootteja? Probioottijogurttimainoksia katsoessa tulee aina hiukan outo olo. Mainoksilla halutaan luoda sellainen tunne, että probioottituotetta käyttävä ei sairasta päivää näe. Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSA on ottanut tiukan kannan ja hylännyt suuren joukon teollisuuden esittämiä probioottien terveysväittämiä. Tämän vuoksi näitä väittämiä ei myöskään saa käyttää mainonnassa, joten mainosten on oltava ympäripyöreitä terveyden ylistyksiä. Lisää tutkimustietoa pitää siis vielä saada ennen kuin mainokset selkiytyvät.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset vuodelta 2005 eivät puhu probiooteista mitään. Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistaan vuonna 2012 (www.nnr5.org). Onkin mielenkiintoista nähdä, ovatko probiootit mukana uusissa suosituksissa.

Toistaiseksi en ole vielä löytänyt hyvää syytä, miksi terveen ihmisen pitäisi syödä säännöllisesti probiootteja. Mutta jos nautit probioottituotteista ja koet niistä hyötyväsi, niin siitä vaan.