Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Politiikasta ja sodasta kulttuuriin ja musiikkiin

Kuluneen viikon aikana olen tavannut kosolti mielenkiintoisia ihmisiä. Sairaalassa potilaina on ollut kaksi hyvää ystävää. Toinen on leikattu ja toisella on ollut vaikea sairaus. Heitä molempia kävin tervehtimässä pariinkin otteeseen.

Yllätyksekseni sairaalan käytävillä ei maannut potilaita entiseen tapaan. Sisätautien osaston käytävällä ei ollut yhtään potilasta ja kirurgian osastolla vain kolme. Edistystä on siis tapahtunut, niinkuin lehdistä olemme lukeneet.

Kuvissa (ylhäältä alas) Elisa soittaa viulumatineassa, äitienpäivälounaalla Daphnessa, Daphne on Suomen Joutsenta vastapäätä, jännitetään euroviisuja ja Puolalan lukion kamarikuoro Camis laulaa hienosti konserttisalissa Timo Lehtovaaran johdolla.

Edelleenkin muistelen vaalien aikana tapaamaani miestä, joka oli kolme vuorokautta maannut kirurgian osaston käytävällä nukkumatta silmällistäkään. Lopuksi hänen piti lähteä kotiin nukkumaan. Lähtiessä hän ihmetteli, miten näin voi käydä. Lääkäri levitteli käsiään ja kehotti kirjoittamaan lehteen. Harva sitä jaksaa tehdä. Jännittävää, ettei sairaalalla ole laatujärjestelmää, joka estäisi tällaiset käytävällä makuutukset. Yksityisessä sairaalassa tätä ei olisi tapahtunut. Jostain syystä julkisessa sairaalassa saa tapahtua melkein mitä vain.

x x x

Konservatiorion opettajilla on tapana pitää lukukauden aikana useita matineoita, joissa oppilaat soittavat. Perjantaina 11.5. Elisa soitti yliopettaja Simo Vuoriston oppilaiden matineassa Mozartin viulukonserttoa.

Matinean rakenne on sellainen, että nuorimmat - usein alle kouluikäiset - aloittavat ja pisimmälle ehtineet soittavat loppupuolella. Elisa alkaa olla aika loppupäässä, onhan hän soittanut viulua kohta 14 vuotta. Nopeasti aika menee.

Musiinkin harrastamisen taso on noussut valtavasti kuluneen 40 vuoden aikana. Emme me, kun olimme nuoria, pystyneet läheskään niinkin saavutuksiin kuin nykypolvi.

Lasten ja nuorten musisointia kuunnellessa tulee usein mieleen lause: "Opeta heille politiikkaa ja sotaa, niin heidän lapsensa voivat opiskella lääketiedettä ja matematiikkaa. Heidän lapsensa taas voivat harrastaa kulttuuria ja musiikkia." Näin kerrotaan Yhdysvaltain toisen presidentin John Adamsin sanoneen.

x x x

Äitienpäivänä on perheellämme tapana kutsua isovanhemmat lounaalle. Tänä vuonna olimme Forum Marinumin ravintola Daphnessa. Daphne on purjevene, joka on ravintolassa. Tämän Välimertakin seilanneen 10 metrisen puuveneen kohtaloista voi lukea ravintolan seiniltä. Lounas oli rattoisa. Väkeä oli paikalla runsaasti. Muutkin ovat löytäneet Daphnen.

Maanantaina 14.5. tapasin Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälven. Heikki on Turun kaupunginvaltuustossa ja utelin häneltä kunnallispolitiikan saloja. Yritän mahdollisimman tarkasti selvittää kunnallispoliitikon toimenkuvaa ennen kuin teen itse päätöksen asettua ehdokkaaksi lokakuun 2008 kunnallisvaaleissa. Kiitos Heikille opastuksesta ja neuvoista.

Tänään kokoontui Micromedicumin eli Turun yliopistoon suunniteltavan mikrobiologian uudisrakennuksen suunnitteluryhmä. Mukana oli viitisentoista lääketieteen alalla toimivaa ammattilaista.

Rakennusta suunnitellaan ns. helikopterikentän tontille. Tavoitteena on saada moderni ja tulevaisuuden haasteet täyttävä mikrobiologinen tutkimuskeskus, jossa on mukana myös TYKS:n laboratorioliikelaitos. Erityisen tärkeitä uuden rakennuksen osia ovat turvalaboratorio ja näytehallintakeskus. Ilman niitä emme voi tulevaisuudessa toimia. Erittäin mielenkiintoinen projekti, jota olen saanut olla muiden mukana laittamassa alkuun.