Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Rauhaisaa Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!

Hyvää Joulun odotusta! On jouluaaton aamu, pilvinen ilma, mutta lumi valaisee päivää. Joulu alkoi eilen kuusen koristelulla ja jouluruokien ennakkomaistiaisilla.

Vuosi on ollut poikkeuksellisen työläs niin valtuustolle, peruspalvelulautakunnalle kuin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillekin, joissa olen eniten ollut mukana.

Kaikenlaista on kuitenkin opittu. Erityisen mieluisaa on ollut tutustua Turun ja maakunnan päättäjiin sekä virkamiehiin. Mielenkiintoisia ihmisiä. Turun valtuustossa istuu ministeri, yksi puolueen varapuheenjohtaja, kaksi puoluesihteeriä ja parikin eduskuntaryhmän puheenjohtajaa.

x x x

Syksy on ollut 2010 lamabudjetin tekemistä. Turku on korottamassa kunnallisveroa 0,75 veroäyrillä, jota pitkin hampain olin hyväksymässä. Uusi kunnallisvero on ensi vuodelle 18,75 %. Näkemyksiäni asiasta julkaistiin Turun Sanomissa (20.10.; ks. myös blogi).

Peruspalvelulautakunnassa on vuoden aikana liitetty terveys- ja sosiaalisektoria yhteen. Lautakunnan budjetti on 2/3 kaupungin budjetista eli noin 640 miljoonaa euroa. Niin avoterveydenhuolto kuin erikoissairaanhoito pysyivät hienosti budjetissa.

Ylityksiä tuli sosiaalisektorille toimeentulotuen, palkkojen ja muiden lakisääteisten tukien nousun takia lähes 18 miljoonaa euroa. Liikaa, myönnän sen. Toisaalta tehtyjen päätösten kustannusvaikutusten seurannan mittarit ovat aivan lapsenkengissä. Tähän ollaan nyt voimakkaasti puututtu.

x x x

Sairaanhoitopiiri on ottanut runsaasti lainaa uudisrakentamisen takia. Sairaanhoitopiirin budjetti on yli 500 miljoonaa euroa ja lainataakka jo 300 miljoonaa. Mutta eiköhän ensi vuodestakin jotenkin selvitä. Kunnat ovat ottaneet entistä aktiivisemman otteen sairaanhoitopiirin ohjaamisessa.

Pieni mukava uutinen tähän väliin. Vakuutusyhtiö Suomen edustajiston vaaleissa sain yli 1400 ääntä. Valituiksi tuli monia päivänpolitiikan huippunimiä. Aikamoisessa seurassa sitä ollaan.

x x x

Eduskuntavaalien 2011 ajatteleminen on työn tuoksinassa jäänyt taka-alalle. Ehdokkuudesta pitäisi tehdä päätös ensi kesän loppuun mennessä.

Ehkä eniten päätökseen tulee vaikuttamaan Kokoomuksen jäsenäänestyksessä menestyminen ja se, muuttuuko työni ja minkälaiseksi. Ehdokkuudesta ei vielä ole virallisesti keskusteltu saati sitten päätetty. Katsotaan nyt miten asiassa edetään.

Kiitos teille kaikille kuluneesta vuodesta!

Toivotan Sinulle Rauhaisaa Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!

Pentti Huovinen