Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Sloveniassa linnassa, tiskirätistä Merimaskussa ja lämpimistä jaloista Turussa

Slovenian pääkaupungin Ljubljanan linnan tornista avautui näkymä yli kaupungin aina lumihuippuisiin vuoriin saakka.

Ljubljanan linnan torni auringon-

laskun aikaan.

Kuva on Barcelonasta Gaudin 1900-luvun alussa suunnittelema ja vieläkin rakenteilla oleva kirkkorakennus. Kerron huhtikuussa olleesta matkasta enemmän seuraavassa blogissani.

Slovenia on alkuvuoden EU:n puheenjohtajamaa. Maaliskuun puolivälin tienoilla tuli käytyä tuossa kauniissa Keski-Euroopan maassa. Infektiotorjunnan asioista oli kyse, Euroopan tautiviraston Suomen edustajan ominaisuudessa. Lumihuippuiset vuoret, puhdas ilma, keskiaikaista historiaa ja nuori itsenäinen tasavalta. Vuonna 1991 panssarit vyöryivät Serbiasta, mutta muutamien päivien kuluttua ne joutuivat poistumaan. Ljubljanan keskustan kauniista linnasta avautuivat hienot näkymät. Kuva puhuu enemmän kuin sanat.

Kiirastorstaina sain olla vieraana Merimaskun kultaisen iän kerhossa. Siellä puhuttiin iäkkäiden ihmisten terveydestä. Koko seurakuntasali oli täynnä, varmaan 60-70 henkeä. Kysymyksiä sateli ja yleinen keskustelu sujui mallikkaasti. Kostea tiskirätti kiinnosti. Sehän on kodin likaisn paikka ainakin bakteerien määrässä mitattuna. Tuberkuloosistakin puhuttiin.

Pääsiäisen jälkeen sain kutsun tulla puhumaan Turun myyntimiesten seniorikillan kokoukseen. Veritas-stadionin ravintolassa oli paikalla arvioni mukaan 70-80 miestä. Jo mennessä kiinnitti huomiota iloinen keskustelu. Se on monien tutkimusten mukaan tärkeä osa hyvinvointia ja terveyttä edistävää. Ikääntymisen hidastaminen oli aiheena, ja keskustelussa miehet kertoivat omista kokemuksistaan. Sain kutsun tulla takaisin pikapuolin jatkamaan juttuja.

Huhtikuun toisena viikonloppuna olimme rouvan kanssa Kansanlähetyksen avioliittoleirillä, joka pidettiin Viking-linen lautalla miniristeilynä. Paikalla oli 40 avioparia, joille kerroin parisuhteen merkitystä koskevista tieteellisistä tutkimuksista. Tiesitkö, että mitä enemmän nainen puhuu miehensä mielestä, sitä terveempi hän (siis nainen) on. Miehen terveys ei vaimon puhumisesta heikkene jos ei paranekaan. Näin on todettu hiljattain julkaistussa amerikkalaisessa tutkimuksessa.

Sunnuntaina 13.4. Ruusukorttelissa oli koolla Turun sydänyhdistysten väki, parisataa henkeä. Aihe oli Miten kapinoin ikääntymistä vastaan? Kunpa olisi ollut aikaa vastata kaikkiin kysymyksiin. Kuulijat olivat kuitenkin hyvin perilla perusasioista, joten pääsimme hiukan syvemmällekin terveyden vaalimisen saloihin. Sain lahjaksi villasukat. Se oli mukavaa, sillä lämpimin jaloin nukahtaminen tapahtuu tutkimusten mukaan puolet lyhyemmässä ajassa kuin kylmin jaloin.

Hulinaa siis on ollut. Pyydänkin nöyrimmästi anteeksi, että edellisestä blogista on jo vierähtänyt aikaa. Seuraavan blogin taidan kirjoittaa pikimmiten. Sillä aikaa voitte käydä Ajankohtaista -sivuilla pohtimassa mitä Turussa pitäisi parantaa. Antakaan neuvoja ja vinkkejä.