Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Tamiflu ei ole ihmelääke

Influenssapandemian leviämistä odotellessa jotkut ovat pohtineet sitä, ettei Tamiflu-viruslääke (oseltamiviiri) ole tarjolla muille kuin erikseen määritellyille riskiryhmille. Viime hetken uutisten mukaan tämä lääkepolitiikka on enemmän kuin perusteltua. Tamiflu ei ole ihmelääke.

Meksikossa Tamifluta saa ilman reseptiä, ja sitä onkin otettu nuhaan kuin nuhaan. Lääkkeen laaja käyttö lisää riskiä vastustuskykyisten eli resistenttien viruskantojen syntymiselle ja leviämiselle. Tapauksia on toistaiseksi raportoitu vasta kourallinen, mutta viime talven kausi-influenssaa aiheuttaneen H1N1-viruksen resistenssi Tamiflulle lisääntyi dramaattisen nopeasti.

Samaa pelätään nyt myös influenssa A/H1N1 v eli sikainfluenssaviruksen kohdalla. Nämä virukset kun ovat lähisukulaisia. Raporttien mukaan viruslääkeresistenssiä on kehittynyt lääkehoidon aikana eli muutamassa päivässä.

Tamiflu estää viruksen lisääntymistä, mutta ei tapa sitä. Se ei myöskään poista influenssan oireita, vaan pysäyttää pelkästään uusien virusten syntymisen. Tamiflu ei siis ole mikään ihmelääke, niin kuin bakteeriantibiootit.

Influenssa on tauti, jossa tyypilliset oireet kuume, kurkkukipu, kuiva yskä ja joskus pahoinvointi ilmaantuvat yleensä nopeasti päivän parin aikana. Jos nämä oireet eivät ole voimakkaita, en ainakaan itse ottaisi lääkettä. Tamiflu ei tehoa resistenttiin virukseen, mutta se ei kuitenkaan ole tärkein syy tarpeettomasta lääkehoidosta pidättäytymiseen.

Ikävintä on, jos tartutan resistentin viruksen perheenjäseniin tai läheisiin, joista joku voi saada sairaalahoitoa vaativan vaikeaoireisen taudin. Hänelle tehoava viruslääke saattaa olla elinehto.

Suomessa influenssan viruslääkehoidosta päättää aina lääkäri. Jos hän katsoo, ettei lääkettä tarvita, siihen päätökseen pitää ja kannattaa tyytyä. Vain näin voimme yrittää turvata tehokkaan lääkehoidon sitä tarvitseville.

Kirjoitus on julkaistu uusisuomi.fi -nettilehden Näkökulmat-palstalla 8.8.2009