Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Terveiset Australiasta - antibiootit lisäävät syöpäriskiä - kunnallisvaalitunnelmia

Sydneyn oopperatalo on mahtava rakennus.

Sydneyn yliopiston päärakennus on tyypillinen brittiläinen linna.

Kengurut ovat kesyjä otuksia.

Koala on pöllämystyneen näköinen, isokorvainen ja pehmeäkarvainen nalle.

Terveiset kengurujen maasta. Nimi kenguru tulee siitä, kun James Cook 1770 Australiaan saapuessaan kysyi alkuasukkaalta hassun, loikkivan eläimen nimeä. Tämä oli vastannut "kenguru". Vasta myöhemmin saatiin tietää, että alkuasukkaan sana "kenguru" tarkoittaa samaa kuin "en tiedä". Kengurut olivat kesyjä eläntarhojen lisäksi myös luonnossa. Turistit syöttivät niitä suoraan kädestä.

Toinen ihmeellinen otus on koala. Se nukkuu tai lepää 19 tuntia vuorokaudessa, ja loput ajasta syö eukalyptuspuun lehtiä. Se ei normaalisti edes juo, ellei ole kovin kuivaa. Mielenkiintoinen lehtien mossottaja. Koalan sukulainen vompatti on karvainen, possun näköinen maata tonkiva otus. Tasmanian tuholaisella taas on tosi terävät hampaat.

Mielenkiintoinen on myös matkijalintu, joka pystyy matkimaan kännykän soittoääntä, moottorisahaa tai vaikkapa ihmisen huutoa. Kerrotaan työpaikasta, jossa piilossa ollut matkijalintu huusi moneen kertaan päivän aikana "tauko". Ja työntekijät pitivät aina käskettyä tauon. Päällysmies ihmetteli miesten monia lepohetkiä, ja vasta siinä vaiheessa kävi ilmi, että huudon oli tehnyt matkijalintu eikä pomo. Omituinen epeli. Pitäkää varanne.

Pidin Sydneyn yliopistossa kutsuluennon ja sen jälkeen siirryin Cairnsiin, jossa järjestettiin mikrobiekologian maailmankongressi. Tiesitkö, että merenpohjan porauksilla on löydetty 1500 m syvyydestä miljoonia vuosia vanhoja bakteereita. Kun ihmisen bakteerit jakautuvat kerran parissakymmenessä minuutissa, nuo bakteerit jakautuvat arviolta kerran 3000 vuodessa.

MTV3 haastatteli tänään minua Kansanterveyslaitoksen, Kansaneläkelaitoksen ja Syöpärekisterin tutkijoiden julkaisemasta artikkelista, jossa antibioottien todettiin lisäävän syöpäriskiä. Vaikka riski ei ole suuri, se suurenee mitä useampia kuureja henkilö syö. Antibioottien laajan käytön takia pienikin syöpäriskin lisääntyminen on tietysti huolestuttavaa.

Antibioottikuuri pitää aina syödä, jos lääkäri niin toteaa. Mutta yhteiskunnan on viimeistään nyt pyrittävä kaikin voimin vähentämään infektioiden määrää, jotta antibioottien tarve vähenisi. Parhaiten infektioiden määrä vähenee pienentämällä lasten päivähoitoryhmien kokoa. Suurissa päivhoitoryhmissä lasten infektiosairastuvuus on 2-3 -kertainen pieniin ryhmiin ja kotihoitoon verrattuna. Koska kaikki flunssat ja lentsut tulevat yhteiskuntaan lasten kautta, toimenpide ei vähennä pelkästään lasten infektioita vaan myös aikuisten ja iäkkäiden infektioita.

Huomenna on ensimmäinen kunnallisvaaleja koskeva tilaisuus Maarian Mahdin majalla. Tilaisuus on järjestetty Maarian altaan - pohjoisen Turun tulevan virkistyskeitaan äärelle. Olen tilaisuudessa kokoomuksen edustajana.

Tulen mielelläni eri tilaisuuksiin puhumaan. Ota rohkeasti yhteyttä.