Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Tikapuita ja johtopäätöksiä

Varttuneempien miesten tapaturmista suuri osa sattuu tikapuiden kanssa puuhaillessa. Nuorten miesten kannattaa varoa sähköä.

Kesä on kodin ja vapaa-ajan kulta-aikaa. Monille lienee yllätys, että lähes 80 % kaikista tapaturmista tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla. Kaiken lisäksi koti- ja vapaa-ajan tapaturmat ovat viime vuosina lisääntyneet, kun samaan aikaan liikenne- ja työtapaturmat ovat vähentyneet. Alkoholin käytön lisääntymisellä voi kehityksessä olla oma osuutensa, sillä pienikin määrä alkoholia kasvattaa tapaturmariskiä.

Liikuntaa harrastettaessa tapahtuu vuosittain noin 280 000 tapaturmaa ja kotona tai pihapiirissä lähes yhtä paljon. Tapaturmien johdosta sairaalahoitoon joutuu lähes joka viides, runsaat 100 000 henkeä. Kuolemaan johtavia tapaturmia on joka vuosi noin 3000. Suurin osa kotona tai vapaa-aikana sattuneista tapaturmakuolemista johtuu putoamisesta tai kaatumisesta.

x x x

Yllätyin, kun suuresti arvostamani radiomastojen rakentaja, todellinen kiipeämisen ja korkeiden paikkojen ammattilainen kertoi pudonneensa ja joutuneensa sairaalaan. Ei hän tietenkään mastosta ollut pudonnut, koska mastotyössä käytetään aina asianmukaisia turvavarusteita. Sen sijaan tikkaat olivat lähteneet luisumaan alta, kun hän oli poistanut jäätä omakotitalonsa ränneistä.

Nojatikkaat ovat yleisimpiä kaatumis- ja putoamistapaturman aiheuttajia. Luisumisen tai kaatumisen estämiseksi tikapuilla on oltava riittävä tyvileveys ja alustan ominaisuuksia vastaavat liukuesteet. Tikkaita pitäisi myös käyttää oikeassa kaltevuudessa. Jos ne ovat liian loivassa kulmassa, luisumisvaara kasvaa merkittävästi.

Kenelle näitä tapaturmia sattuu? Jos asut omakotitalossa, olet korkeasti koulutettu ja naimisissa oleva mies, sinulla on selvästi lisääntynyt riski loukkaantua kodin huolto-, korjaus- ja rakennustöissä.

x x x

Olen puuhaillut radioitten parissa varhaisesta teini-iästä lähtien. Joskus 1970-luvun alussa hankin sadalla Suomen markalla lyhytaaltoradion. Se oli kunnon rällä, mutta pitihän siihen tehdä hiukan parannuksia. Sulakkeet vaan pakkasivat aina palamaan, kun laitin sähköpistokkeen seinään. Ratkaisu löytyi helposti. Poistin maadoituksen.

Kun sitten reippain ottein kiinnitin antennia radioon, alkoi kamala tärinä ja henkeä salpasi vietävästi. Sähkövirta kulki läpi yläruumiini kädestä käteen. Onneksi selvisin säikähdyksellä. Sitä se oli, kun ei osannut. Tuli tehtyä vääriä johtopäätöksiä. Niin kuin nuoret miehet kuulemma joskus tekevät.

x x x

Suurin osa kodin ja vapaa-ajan tapaturmista olisi vältettävissä huolellisuudella ja hyvällä valmistautumisella. Ja joskus on viisautta antaa työ alan ammattilaiselle. Turvallista kesää!

Pentti Huovinen, erikoislääkäri, professori

Kolumni on julkaistu Pulssilehdessä ja on löydettävissä internet-sivulta Pulssilehti. Lehti on ilmestynyt myös Turun Sanomien liitteenä 31.5.2009