Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Turku on kuin rikas mies, jolla ei ole varaa ruokaan

Tapasin Lontoossa lokakuussa tunnettuja filmitähtiä. Tässä vierelläni Nicole Kidman ja Tom Cruise.

Tässä Albert Einstein, kuuluisa fyysikko.

Pääsin sanomaan mielipiteeni Adolf Hitlerille. Hän oli kanssani kuitenkin eri mieltä.

Lontoon maamerkki on Big Ben.

Kuningatarkin oli näin lähellä. Kamera ei suostunut toimimaan oikealla hetkellä, vaan runsaan sekunnin myöhässä.

Nyt on paha aika. Lama on pahempi kuin 1990-luvun alussa. Turun kaupungin ensi vuoden budjetissa on suuri, pahimmillaan jopa 100 miljoonan euron vajaus.

Tämän vuoden alussa yhdistetty sosiaali- ja terveystoimi käyttää kaksi kolmannesta kaupungin rahoista. Ensimmäisten vuosien on tarkoitus olla rakennemuutoksen aikaa. Kotihoidon uudistus ja palvelusetelien käyttöönotto ovat jo lähteneet käyntiin. Ympärivuorokautisen hoidon muutoksia toteutetaan. Kaikilla sosiaali- ja terveystoimen alueilla on edessä rakennemuutoksia. Tämä ei tarkoita sitä, että työntekijöistä otettaisiin viimeisetkin irti vaan sitä, että kaikkialla tehtäisiin järkeviä asioita.

Ennen kotihoidon uudistusta saattoi vanhuksen luona käydä kuukauden aikana jopa kymmenkunta eri henkilöä, jotka tekivät eri asioita aina lääkkeiden annostelusta kaupassa käyntiin ja siivoukseen. Vähemmästäkin meni pää pyörälle! Vertailun vuoksi mainittakoon, että tuttavani luona käy Anna yksityisestä kotipalvelusta, joka hoitaa lähes kaikki asiat. Ja mitä tekevätkään omaishoitajat! Kaiken tämän ja vielä paljon enemmän!

Hyvääkin on jo tapahtunut. Erikoissairaanhoidossa voidaan puhua historiallisesta nollabudjetista. Turkulaisten palvelujen kysyntä TYKS:stä on viime aikoina jopa laskenut.

x x x

Suurin huoleni on, että lamabudjetin nimissä sosiaali- ja terveystoimeen kohdistetaan välittömät säästöpaineet, joiden takia palvelujärjestelmä hajoaa. Peruspalvelut heikkenevät ja samalla viedään pohja menossa olevilta rakennemuutoksilta.

Sosiaali- ja terveydenhuollolle sekä kaupungin muillekin sektoreille on annettava pari kolme vuotta aikaa toteuttaa rakennemuutokset. Alijäämäinen budjetti voidaan hyvin kattaa myymällä pieni pala omaisuutta, jota Turulla totisesti on. Olemme kuin rikas mies, jolla ei raha riitä ruokaan ja elämiseen. Ei omistaminen voi olla tärkeämpää kuin peruspalvelujen turvaaminen! Milloin sitä omaisuutta sitten myydään ellei tällaisena todella pahana päivänä!

Turku omistaa muun muassa 14 000 asuntoa, joiden myyntiarvo on lähempänä miljardia kuin 700 miljoonaa euroa. Seuraavien vuosien aikana voidaan myydä osa, esimerkiksi 30 % asunto-osakeyhtiöstä jollekin vakavaraiselle eläkesäätiölle. Kaupungilla säilyisi yhtiössä enemmistö. Vaikka asuntojen tuotto on nyt hiukan korkeampi kuin lainojen korot, korkotaso nousee muutaman vuoden aikana. Eikä lainan otto ratkaise asiaa, sillä kaupungin tase ei kestä satojen miljoonien lisälainaa.

x x x

Suhtaudun nihkeästi veroäyrin korotukseen, koska samalla turkulaisten ostovoima heikkenee ja ympäristökuntien houkuttelevuus vain lisääntyy. Yhden äyrin korotus toisi runsaat 20 miljoonaa euroa eikä sen jälkeen äyriä voi juurikaan enää korottaa. 200 miljoonalla eurolla katettaisiin yhden veroäyrin korotus lähes kymmeneksi vuodeksi.

Rakenneuudistusten aikana ei myöskään pidä mennä lomautuksiin. Tarvitsemme jokaisen kaupungin työntekijän apua rakennemuutosten toteuttamisessa. Lomautuksilla viedään viimeisetkin halut puhaltaa yhteen hiileen.

Vastapainoksi meidän turkulaisten on totuttava siihen, ettei palvelutaso nouse. Jossain se saattaa jopa laskea. Rakennemuutoksille on myös asetettava tiukat ehdot. Parin kolmen vuoden aikana on saatava aikaan merkittäviä muutoksia. Muuten mitkään rahat eivät tule riittämään.

Pentti Huovinen, lääkäri, kaupunginvaltuutettu,

peruspalvelulautakunnan jäsen (kok.)

Kirjoitus julkaistu Turun Sanomien Mielipiteet-osastossa Kirjoittajavieras-palstalla 20.10.2009