Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Tyhjä jääkaappi

Iäkkäiden ihmisten masennus on kavala tila. Se on selvästi alidiagnosoitu ja alihoidettu sairaus. On arvioitu, että jopa joka kuudes yli 65-vuotias kärsii jonkinasteisesta masennuksesta. Masennuksen oireet ovat monimuotoisia ja ovat joskus vaikeasti erotettavissa muiden sairauksien oireista.

Keskeinen oire on vähintään kaksi viikkoa jatkunut alakuloinen mieliala. Mielihyvän tunne katoaa, väsymys on jatkuvaa ja toivottomuus hiipii mieleen. Päivittäisistä toimista on vaikea selviytyä. Eri puolilla kehoa esiintyvät kivut ja säryt, unihäiriöt ja ruokahaluttomuus vievät lääkäriin, ja sitä kautta mitä erilaisimpiin hoitoihin.

Masennukselle altistavat äkilliset elämäntapahtumat kuten puolison tai läheisen perheenjäsenen menetys ja sairaudet. Kaltoin kohdelluksi tuleminen voi johtaa tunteeseen, ettei kukaan välitä. Iäkkään ihmisen masennus on monesti surujen summa.

Masennusta voidaan kuitenkin hoitaa. Iäkkäiden asian puolustaja professori Sirkka-Liisa Kivelä on korostanut, että lääkkeetön hoito on tärkeä osa masennuksen hoitoa. Mitä on tämä lääkkeetön hoito? Se on yhdessä olemista, eräänlaista ryhmäterapiaa. Masentunut tarvitsee aktiivista ja kannustavaa otetta, muttei pelkästään sitä vaan erityisesti kuuntelevaa ja välittävää ihmistä.

x x x

Genevessä, Sveitsissä, on tapana, että vanhusten hoitoon perehtynyt ryhmä vierailee erityisesti yksin asuvien ikääntyneiden luona. Jokin aika sitten arvostetussa Lancet-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, kuinka kotikäynnillä lääkäri tutki jääkaapit ja kartoitti tarkasti niiden sisällöt. Kaappi katsottiin tyhjäksi, jos siellä oli vähemmän kuin kolme tuotetta.

Jääkaappi oli tyhjä joka kymmenennellä vanhuksella. Seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana seurattiin, miten moni vanhuksista joutui sairaalaan. Tyhjän jääkaapin talouksista päätyi asukas sairaalahoitoon kolme kertaa useammin kuin täydemmän jääkaapin talouksista. Asukkaiden ikä, sukupuoli, lihavuus tai laboratorioarvot eivät ennustaneet sairaalahoitoon joutumista yhtä hyvin kuin jääkaapin tila.

Kyse ei kuitenkaan ollut aliravitsemuksesta. Ehkä jääkaapin tila heijasti pikemminkin sitä, ettei ihminen enää kyennyt hallitsemaan päivittäisiä toimiaan eikä kukaan pitänyt hänestä huolta. Tutkimuksen tekijät kehottavatkin ikäihmisten sukulaisia ja hoitajia vilkaisemaan myös jääkaappiin ja etsimään sieltä oireita hiipuvasta terveydestä. Niinkin yksinkertainen asia kuin jääkaapin sisältö toimii sanattomana viestinä siitä, että nyt tarvitaan rinnalle toista ihmistä.

x x x

Viime viikolla vietettiin valtakunnallista vanhusten viikkoa. Tällä hetkellä tuntuu kuitenkin siltä, että yhteiskunnassamme rahan valta on vain kasvamassa. Iäkkäiden ihmisten asia on painunut taka-alalle. Vaikka joissain paikoissa asiat ovatkin hyvin, omaishoitajat sekä monet vanhainkodit ja hoitolaitokset ovat todella kovilla. Seniorikansalaiset ja heidän sukulaisensa joutuvat liian usein taistelemaan hyvä hoidon ja avun saamiseksi. Yhteiskunnassa kaikki edistyy huudon mukaan. Ken jaksaa huutaa, saa apua. Hiljaiset jäävät osattomaksi. Tämä syventää monien masennusta.

”Kunnioita isääsi ja äitiäsi, jotta menestyisit ja kauan eläisit maan päällä.” Käskyä tuskin olisi annettu, jos vanhempien kunnioittaminen olisi ollut itsestään selvää. Sananlaskuissa (23:22) asia tuodaan esille toisin sanoin: ”Kuule isääsi, jolta olet saanut elämän, älä halveksi äitiäsi, kun hän on vanha.” Sinä, minä ja koko yhteiskunta, me kaikki voimme pitää paljon parempaa huolta iäkkäistä ihmisistä.