Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Uutta influenssaa odotellessa

Kuvia Israelin matkalta. Tälle Jerusalemin temppelin itkumuurille pääsivät vain miehet. Naisille oli oma itkumuurinsa.

Kuolleenmeren aalloilla oli mukava kellua. Ihmeellinen kokemus. Piti varoa, ettei vaan kellahda toisinpäin.

Tässä luen tooraa Nasaretin synagoogassa. Paikka oli autenttinen Jeesuksen aikainen kyläyhteisö, jossa oli tietysti sen aikainen synagoga.

Golanin kukkuloilla lähellä Syyrian rajaa oli kukkulan laella turistikohde. Bunkkerien reunoilla oli aseistettujen sotilaiden mustia figuureja. Tässä selvästikin tähdätään vihollisia.

Sain hyvältä ystävältäni sähköpostiviestin asiasta, joka on monien mielessä:

"Hyvä Pentti,

Voisitko suositella toimenpiteitä, joihin ulkomaille lähtijöiden pitäisi ryhtyä välttääkseen mahdollisen influenssatartunnan? Pitäisikö ottaa rokotus vai olisiko uutisissa kerrottu Tamiflu ratkaisu? Olisin kiitollinen, jos voisit heittää jonkun neuvon."

Lähetin vastaukseksi seuraavaa:

Tänään WHO nosti pandemiavarautumisen uhkan luokkaan 5, kun oli käynyt ilmi, että uusi influenssavirus on lisääntyvästi sopeutunut ihmiseen, tarttuu henkilöstä toiseen ja että sitä esiintyy kahdessa maassa. Tämä merkitsee sitä, että terveydenhuolto ryhtyy toteuttamaan ennalta laadittua pandemian varautumissuunnitelmaa.

Sairaalat ja terveyskeskukset varautuvat potilasmäärien kasvuun ja tarkistavat valmiussuunnitelmansa. Samalla sosiaali- ja terveysministeriö on tänään antanut lääkäreille ja apteekeille ohjeen, jolla pyritään varmistamaan, että viruslääkkeitä määrätään ainoastaan tautitapausten hoitoon.

Tieto viruksen tarttuvuudesta ihmisestä toiseen sekä taudin vakavuuden todellisesta luonteesta on vielä hyvin vajavaista. WHO ei edelleenkään suosittele kansainvälisen matkailun rajoittamista tai rajojen sulkemista. Ulkoministeriö on kehottanut rajoittamaan ei-välttämätöntä matkailua Meksikon ja Yhdysvaltain alueille, joissa infektioita on esiintynyt.

Muissa maissa kuin Meksikossa uusi influenssavirus tuntuu aiheuttavan varsin lieviä oireita (ks. Los Angeles Times). Mutta jos Meksikon korkeat kuolleisuusluvut pätevät myös muualla maailmassa, tulee vaikeat ajat. Silloin on täysin mahdollista, että voi olla vaikea päästä joihinkin maihin tai niistä pois. Jos kuolleisuus on matala (selvästi alle yhden prosentin) on mahdollista että maailma toimii kutakuinkin normaalisti vielä toukokuun lopussa.

Rokotetta ei virukseen tällä hetkellä ole missään maailmassa ja influenssaviruslääke Tamiflu on loppunut monista apteekeista. Matkalle määrätty viruslääke on toisaalta eräänlainen ansa. Jos kuurin syö väärään aikaan, siitä ei ole mitään hyötyä vaan jopa haittaa virusten lääkeresistenssin kehittymisen kannalta. Toisaalta kun kuurin on syönyt, sitä ei enää ole. Pitäisi siis olla aika varma, että kuurin syö oikeaan tautiin ja oikeaan aikaan.

Suomessa on sairastuneille lääkettä periaatteessa riittävästi. Siksi Suomi lienee juuri nyt turvallisimpia paikkoja maailmassa.

Summa summarum: nyt ei voi kuin odotella tilanteen kehittymistä. Joka päivä tulee uusia uutisia, jotka antavat suuntaviittaa tulevalle. Itse pyrkisin epävarmuuden takia välttämään kaikkea matkustamista seuraavien kuukausien aikana. Jos lentolippuja ei ole vielä kokonaan lunastettu, kannattaa miettiä asiaa. Voi olla että kaikki menee hyvin eli matkalle voisi lähteä, ja toisaalta voi olla että matkasta ei tule mitään rajoitusten tai epävarmuuden takia.

Harmittaa, kun en voi antaa Sinulle parempaa vastausta.

Ystävällisin terveisin,

Pentti