Pentti Huovinen

Vanhat artikkelit

Uutuuskirja: Influenssa - Pandemiaviruksen päiväkirja

Millaisia ovat kausi-influenssan ja pandemian riskit? Miten influenssavirukset leviävät? Mikä on lääkkeiden ja rokotteiden merkitys virusten torjunnassa? Uusi kirja tarjoaa faktoja influenssaviruksista ja niiden todellisista terveysuhkista.

Pentti Huovisen ja Thedi Zieglerin uutuuskirja "Influenssa – Pandemiaviruksen päiväkirja" kertoo influenssaviruksen salat kaikelle kansalle. Se on yleistajuinen perusteos hengitystieinfektioiden kuninkaasta, sen historiasta, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Influenssavirus kiertää maapalloa aiheuttaen kausi-influenssaa talvella pohjoisella pallonpuoliskolla ja kesällä eteläisellä pallonpuoliskolla. Viruksesta voi syntyä myös vaarallisempi, aiemmista muodoista muuttunut yhdistelmä, jolle ihmisillä ei ole immuunijärjestelmän antamaa suojaa. Näitä influenssaviruksen aiheuttamia, ainakin kahteen maanosaan levinneitä tauteja voidaan kutsua pandemioiksi.

Riski edelleen olemassa

WHO:n ja maailman johtavien terveysviranomaisten mukaan uuden influenssaviruksen aiheuttaman terveysuhkan riski on edelleen olemassa. Lintuinfluenssavirus on laajimmalle levinnyt, tunnettu eläinten virus, joka on todellinen terveysvaara myös ihmiselle.

Influenssapandemioista eniten kuolleisuutta on aiheuttanut viime vuosisadan alussa levinnyt espanjantauti, johon menehtyi 40–50 miljoonaa ihmistä. Sikainfluenssassa kuolleisuus on ollut normaalin vuosittaisen kausi-influenssan luokkaa, eikä se muissakaan pandemioissa ole yleensä ollut merkittävästi tätä suurempi. Espanjantaudin kaltainen pandemia on kuitenkin edelleen mahdollinen.

Virustartuntoja voi estää

Maailmanlaajuisella influenssavirusten jatkuvalla seurannalla on keskeinen rooli pandemioihin varautumisessa. Uuden viruksen nopea tunnistaminen on tärkeää, sillä se mahdollistaa spesifisten diagnostisten menetelmien ja rokotteiden kehittämisen. Kun pandemia on alkanut, eikä rokotetta ole vielä saatavana, ihmisten käyttäytyminen voi olla ratkaisevaa. Yskimis- ja niistämishygienia sekä käsien säännöllinen ja huolellinen pesu ovat toimenpiteitä, joilla pystytään merkittävästi estämään virustartuntoja.

Influenssa – Pandemiaviruksen päiväkirja käsittelee kattavasti influenssaviruksia ja niiden leviämiseen vaikuttavia tekijöitä. Kirja on perusteos kaikille terveydestään kiinnostuneille sekä elinkeinoelämää ja muuttuvaa ympäristöämme seuraaville.

Lisätietoja:

Professori Pentti Huovinen, pentti.huovinen(at)utu.fi, p. 040 505 2284

Dosentti Thedi Ziegler, thedi.ziegler(at)thl.fi, p. 040 551 4419

Markkinointipäällikkö Mari Ketola, Kustannus Oy Duodecim, mari.ketola(at)duodecim.fi, p. 050 581 9221

Arvostelukappalepyynnöt: kirjat(at)duodecim.fi

Arvostelu kirjasta Turun Sanomissa

Haastattelu Iltalehdessä

Tilaa kirja täältä