Pentti Huovinen

Blogi

Vanhasen solmio vaihtui Huovisen solmioon!

Ihmisen elämä on yllättävää. Usko tai älä, että näinkin voi tapahtua. Runsaat 10 vuotta sitten ulkoministerin 60 vuotisjuhlissa Turun messukeskuksessa vieraillut pääministeri Matti Vanhanen istahti luontevasti kahvipöytään vastapäätä minua. Oli iltapäivä ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän edustajien kanssa olimme oman onnitteluvuoromme jälkeen päivänsankarin tarjoamalla kakkukahvilla. Kahvihuone oli lähes tyhjä. Toisella puolella huonetta istuivat ministerit Paula Risikko ja Stefan Wallin avustajineen tiiviissä keskustelussa.

Kuinka ollakaan - niinkuin meille kaikille joskus voi käydä - pääministeri pudotti vahingossa vadelmakakkua kravatilleen, ja siihen jäi ikävä tahra. Ajattelin, että kyllä pääministeri tarvitsee uuden kravatin. Hänellä oli nimittäin esitelmä Hamburger Börsissä järjestetyssä yritysjohtajille suunnatussa symposiumissa. Riisuin sinivalkoisen kravattini ja annoin sen pääministerille. Hän ilahtui ja kiitti, ja kertoi vaihtavansa sen hetikohta autossa matkalla Turun keskustaan. Iltasanomat julkisti 29.1. 2008 koko aukeaman voimin: Vanhasen solmio vaihtoon. Tekstissä kerrottiin, että Kansanterveyslaitoksen professori Pentti Juvonen (p.o. Huovinen) riisui oman sinivalkoisen kravattinsa ja lainasi sen pääministerille. - Minulla on pian juhlaesitelmä ja ei sitä nyt hilloläiskä solmiossa pidetä. Täytyy vaihtaa ja hyvältähän tätä sinivalkoinenkin näyttää, hyväntuulinen Vanhanen nauroi.

Asia ei päättynyt tähän. Muutaman viikon kuluttua tuli pääministerin kansliasta kirje, jossa luki: "Lämmin kiitos vielä jälkikäteen nopeasta solmioratkaisusta! Se pelasti päiväni." Matti Vanhanen.