Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Vielä hiukan toriparkista - Enemmän Liinahaan vanhainkodin ämpärisouvista

Toriparkki on tärkeä asia, ja niin kuin olet ehkä nähnyt julkisuudessa, olen kriittinen sen suhteen, erityisesti hankkeen talouden suhteen.

Toriparkki on itse asiassa varsin huono nimi. Keskusteluissa on tullut esille, ettei kyseessä ole pelkkä parkkihalli vaan hanke yhdistää Stockmannin, Forumin ja Wiklundin korttelit toisiinsa. Lisäksi maan alle on ainakin joissakin suunnitelmissa esitetty liiketiloja. Silloin kyseessä ei olisi pelkkä toriparkki vaan kauppakorttelit yhdistävä laajempi hanke.

Hankkeeseen liittyy myös kevyen liikenteen merkittävä paraneminen keskustassa. Jos kauppatorin rakennushanketta ei toteuteta, pitää ottaa esille myös päätöksen aiheuttamat uudet haasteet. Wiklund on ymmärtääkseni esittänyt satojen autojen parkkitalon rakentamista tavaratalon viereen. Sinne olisi sisäänkäynti Brahenkadulta. Liikenteen joustavan kulun kannalta parkkitalo olisi todella suuri haaste.

Kiinteistölaitoksen johtokunta hyväksyi joitakin viikkoja sitten äänin 5-3 esisopimuksen. Esisopimuksessa on otettu kantaa sekä siihen, ettei rakentaminen ala ennen kulttuuripääkaupunkivuotta sekä siihen että kaupungille annetaan riittävät vakuudet, ettei hanke kaadu kaupungin syliin.

Miten tämä vakuus toteutuu missäkin työn vaiheessa, siitä en ole ainakaan vielä saanut varmuutta. Olen nimittäin vakaasti sitä mieltä, että tällä hetkellä kaupungin niukat investointivarat tulee sijoittaa toisella tavalla.

MOT-ohjelmassa kerrottiin osuuskaupan aktiivisuudesta kaupunkin keskustoissa. Ohjelmassa ei ollut mitään uutta. Osuuskaupan puolelta kyseessä on normaalista liiketoiminnasta, jota kunnat säätelevät. TOKin ja muidenkin osuuskauppojen päättäjien joukossa on poliitikkoja ja heidät äänestetään sinne siksi, että heidät tunnetaan. Onneksi kaikki listat ovat julkisia. Ymmärtääkseni hallintoneuvoston jäsenet ovat jäävänneet itsensä, ainakin Turussa. Miten pitkälle jääviyksissä pitää mennä, en osaa sanoa. Mukana Toriparkissa on tosin suuri määrä muitakin liikkeitä kuin TOK, ja nekin tietysti pitäisi käydä läpi, kun jääviysasioista puhutaan.

Torin alle rakentaminen alkaa aikaisintaan 2012, jos silloinkaan. Toriparkki saattaa olla tuottava, mutta lähinnä liike-elämälle, joka toivon mukaan on tuottava meille kaikille. Uskon ainakin tällä hetkellä, että torin päällisen kunnollinen korjaus tulee halvemmaksi jos se tehdään toriparkin rakentamisen yhteydessä.

Lähes jokaisen suuremman suomalaisen kaupungin torin alle on rakennettu. Lopulta ihmiset ovat olleet varsin tyytyväisiä. Myönnän että rakentamisen aika, 4 vuotta on aikamoista kärsimystä. Kun homma on valmis, kärsimystä ei yleensä muistele juuri kukaan.

x x x

Kävin Turun Liinahaan vanhainkodissa. Koti on viehättävä, henkilökunta erittäin motivoitunutta ja omaisten palaute on hyvää. Käynnin sai aikaan kaupungille luovutettu runsaan sadan työntekijän allekirjoittama adressi, jossa vaadittiin vessoja asukashuoneisiin. Vanhainkodissa on 119 asukasta ja huoneissa ei ole vessoja vaan ns. ämpärituolit. Sain havainto-opetuksen siitä, miten vessaton vanhainkoti toimii.

Kun asukas on tehnyt tarpeensa, hoitajat tyhjentävät, pesevät ja vaihtavat ämpärin puhtaaseen. Käytävillä on tavaton ämpärisouvi. Ämpäreiden tyhjennys tapahtuu vastapäätä osaston keittiötä. Ämpärin sisältö kaadetaan viemäriin, huuhdellaan ja pestään pienessä pesukoneessa. Aerosolin muodostus oli tavatonta. Huoneen takaosassa oli parikymmentä ämpäriä kuivumassa.

Adressi sai alkunsa siitä, että joku hoitaja oli saanut kasvoilleen ämpärin sisällön. Kyse on mitä suurimmassa määrin työsuojelusta.

Jos jollakin asukkaalle sattuisi olemaan ripuli, esimerkiksi Clostridium difficile tai norovirus, tartunta leviäisi ämpärisouvin ansiosta kulovalkean tavoin osastolla. Kyse on ennen kaikkea henkilökunnan ja asukkaiden suojelemisesta.

EU huomautti jokin aika sitten, että on ihmisarvoa alentavaa, ellei vankiloissa ole selleissä omia vessoja. Pitäisi olla itsestään selvää, että Liinahaan vanhainkodin peruskorjaus pitää aloittaa mitä pikimmin.

Toriparkki vai vanhainkoti? Liinahaan vanhainkodin tilanne on yksi syy, miksi haluan vakuudet siitä, ettei toriparkki kaadu kaupungin syliin. Rahareikiä on omasta takaa muutenkin riittävästi.