Pentti Huovinen

Kirjoituksia ja puheita vanhat

Yllättäviä tuloja kaupungille - Miten käy TYKSin?

Kevään tärkeitä merkkejä on tulppaanien ja mahonian kukkiminen.

Kokoomuksen valtuustoryhmä piti kesäkokousta Ruissalossa Villa Hagassa.

Kuvassa Pirkko Keskinen, Villa Hagan emäntä, ja Pentti.

Osallistuin toukokuun lopussa sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuspäälliköiden kokoukseen Vanajan linnassa lähellä Hämeenlinnaa. Kyseessä on entinen kommunistien Sirola-opisto, joka sodan aikana oli Saksan armeijan Wermachtin päämaja Suomessa. Komea kartano ja uskomaton luonto ympärillä.

Helsingissä järjestettiin 16-19.5.2009 Euroopan kliinisen mikrobiologian ja infektiotautien kongressi. Osallistujia oli yli 8000 sadasta eri maasta. Minulla oli kunnia toimia kongressin presidenttinä.

Kesäkuun 15. päivänä 2009 Turun kaupunginvaltuusto äänestää lisäbudjettiehdotuksesta, jonka avulla toteutetaan runsaan 35 miljoonan euron budjettisupistuksista. Onneksi peruspalvelulautakunnan lomautusvaatimukset eivät koske ympärivuorokautisen hoidon yksikköjä. Kaupungihallitus on antanut 3,5 miljoonan euron kevennyksen alkuperäiseen juustohöylällä tehtyyn 15 miljoonan euron supistusvaatimukseen.

Näyttää siltä, että kaupunki selviää ainakin toistaiseksi näillä budjettisupistuksilla. Syksyllä palataan kuitenkin uudelleen asiaan, kun vuoden alkupuoliskon taloustilanne on selvinnyt.

x x x

Turun kaupungin taloudenhoidosta on löytynyt lähes 8 miljoonaa euroa tuloja, joita ei aikaisemmin ymmärretty vaatia tai ottaa vastaan. Turun omistamat vuokra-asuntoyhtiöt, joiden arvo lienee jossain 600-700 miljoonan euron tasolla, voivat toiminnan kärsimättä tulouttaa kaupungille verovapaata tuottoa 8-10 miljoonaa euroa vuosittain.

Aikaisempina vuosina yhtiöt ovat käyttäneet voittonsa uudisrakentamiseen ja korjaamiseen. Vuokrat ovat jo nyt kutakuinkin markkinatasoa, eivätkä tuoton kotiuttamisesta nouse. Asuntoyhtiöiden rahaa ei myöskään pidä käyttää ilman erityistä harkintaa uusien vuokratalojen rakentamiseen.

Heikkenevän taloustilanteen takia on mahdollisia tuloja haettu tarkalla seulalla. On toistaiseksi turhaa puhua veronkorotuksista, ellei toimintoja edelleen kehitetä järkevämpään suuntaan. Yhden veroäyrin korotuksella saadaan kokoon runsaat 20 miljoonaa euroa, eli nyt aikaan saatujen säästöjen kattamiseksi olisi veroa pitänyt nostaa parilla veroäyrillä.

x x x

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Turulle aiheuttamat kustannukset, runsaat 140 miljoonaa, eivät ole olleet kaupungin juustohöylän kohteena. Poliittisissa piireissä on kuitenkin henkeä, että myös TYKS:n on otettava osaa terveydenhuollon säästöihin perusterveydenhuollon lailla.

Mielenkiintoista on, että alkuvuodesta Turun kaupungin laskutus TYKS:stä on laskenut odotetusta. Sairaanhoitopiirin kustannukset kuitenkin pysyvät ennallaan eli vaikka käyttö vähenee, piirin kulut eivät silti pienene. On odotettavissa, että tähän epäkohtaan tullaan kaupungin taholta kiinnittämään huomiota. Poliklinikkakustannukset ovat noin 50 miljooaa euroa. Onkin kysytty, saako kaupunki parempia avohoidon erikoislääkäripalveluja ja edullisemmin yksityissektorilta.

Jo tämän vuoden budjettiin on otettu määräraha, jolla perusterveydenhuollon lääkärit voivat ostaa erikoislääkärien pikakonsultaatioita yksityiseltä sektorilta. Maksusitoumukseen kuuluu vain yksi käynti. Jos Sinulla on polvi ollut pitkään kipeä, ortopedilta kysytään: kannattaako polvi leikata. Tai jos Sinulla on pitkäkestoinen ihottuma, kysytään ihotautilääkäriltä, mikä ihottuma se on, mitä tutkimuksia kenties tarvitaan ja miten sitä hoidetaan. TYKS:n polijonossa aikaa tuhrautuu edelleen niin kauan, että potilaiden joustava hoito ei onnistu.

TYKS:n käytävillä makaa edelleen potilaita, vaikka tilanne onkin aikaisempaa parempi. Eräs ystäväni kertoi lääkärin todenneen, että saattaa meillä olla joskus tilanteita, jolloin kukaan ei makaa käytävällä.

On hyvin tärkeää pitää huolta potilaiden hyvinvoinnista. Vaikka neljä viidestä potilaasta on tyytyväisiä palveluun, ei pidä tyytyä siihen. Sen sijaan on kysyttävä, miksi joka viides potilas ei ole tyytyväinen hoitoon. Vain epäkohtiin puuttumalla voidaan parantaa toimintaa.

x x x

Sairaanhoitopiiri tekeee hyvää työtä alueen asukkaiden terveyden hyväksi. Tämä tunnustetaan, mutta silti piirin tekemän työn sisältö ei ole oikein hahmottunut veronmaksajille. Piirin toiminta on avointa. Ainakin internet-sivuilta löytyy hyvinkin yksityiskohtaista tietoa piirin toiminnasta. Tästä huolimatta on haaste yksinkertaisesti ja lyhyesti kertoa mitä kaikkea sairaanhoitopiiri alueen asukkaille merkitsee.